
Tot nu toe waren de regels vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen, een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar zo'n noodverordening is eigenlijk bedoeld voor een acute crisis, zoals om rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd proberen te voorkomen. En zeker niet voor situaties die maanden achter elkaar voortduren.
Beluister ook | Newsroom Den Haag | Het dringende advies van premier Rutte
Tijdelijke wet
Het kabinet stemde gisteren in met de tijdelijke wet over de corona-maatregelen zoals de verplichting om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Omdat de samenleving nog lang met beperkingen te maken zal hebben, wil ook minister Grapperhaus een tijdelijke wet invoeren. 'Vooral de lokale democratie is weinig betrokken. Er zou dan bijvoorbeeld op 1 juli een wet zijn die voor een veel langere duur die legitimatie geeft.'
Beluister ook | Coronadebat overvleugeld door app-ruzie Halsema-Grapperhaus
Als het aan Grapperhaus ligt hoeft die 'langere duur' overigens helemaal niet zo lang te zijn. 'Tot we een vaccin hebben, dus laten we daar onze hoop op vestigen.' Mensen die een coronaboete hebben gekregen, moeten die gewoon betalen. Daar verandert ook de drukte op de Dam in Amsterdam van afgelopen maandag niets aan, zegt de justitie-minister. Al erkent hij dat sommige boetes onterecht waren, bijvoorbeeld aan studenten die op hun balkon zaten.