Gaan de stikstofplannen van het kabinet het halen?
De commissie-Remkes presenteert vanmiddag het eindrapport met aanbevelingen om het stikstofprobleem aan te pakken. Grote vraag is of de stikstofplannen van het kabinet genoeg ambitie laten zien. En of ze juridisch haalbaar zijn.
In de stikstofdiscussie zien we tot op dit moment twee kampen die tegenover elkaar staan, vertelt redacteur Julia Bokdam: de boeren versus de milieu-organisaties. Die laatsten vinden dat er te weinig wordt gedaan om natuur en milieu te beschermen. De boeren klagen dat er te weinig in de toekomst van de agrarische sector wordt geïnvesteerd.
Te vrijblijvend
Officieel is er nog niks bekendgemaakt, maar EenVandaag meldde vrijdag al wel dat het beleid in de ogen van Remkes te vrijblijvend en niet ambitieus genoeg is. Als we willen dat over tien jaar de helft van de beschermde natuur inderdaad onder de stikstofnorm zit, zal er meer moeten gebeuren.
Beluister ook | Jaap Jansen| Ironie, maar dat begrijpt natuurlijk niemand
De uitspraak in EenVandaag is koren op de molen van Greenpeace, dat bezig is met een rechtszaak tegen de Staat vanwege de stikstofplannen. Ook hebben de afgelopen weken juristen regelmatig hun twijfels uitgesproken over de houdbaarheid van de plannen. Net als bij de PAS - Programma Aanpak Stikstof - zou er vooruit worden gelopen op de natuurwinst door weer te veel ruimte te bieden voor vergunningverlening.
Vrijwillig
Daarnaast is ook de vrijblijvendheid een probleem, bijvoorbeeld bij de boeren. Zo is er heel lang gesproken over de halvering van de veestapel. Dat is niet aan de orde, maar in plaats daarvan worden boeren op vrijwillige basis uitgekocht en worden de stallen op vrijwillige basis verduurzaamd.
Lees ook | 'Werkgelegenheid gebaat bij stikstofplan'