Politiek7 jun '20 19:03

Demonstraties binnen coronaregels in Maastricht en Zwolle

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n 1.400 mensen hebben meegedaan aan de manifestatie tegen racisme in Maastricht. Dat liet de Veiligheidsregio Zuid Limburg weten. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio zei dat de deelnemers zich goed aan de regels hielden.

De meeste mensen zaten op het gras, zoals door de organisatie was gevraagd. Er waren gele vlekken in ronde vorm met spuitbussen op de grond getekend, waarop mensen gingen zitten om de 1,5 meter afstand te bewaren. 'We hopen mensen wakker te kunnen schudden en willen mensen in VS laten zien dat we hen steunen', zei een van de organisatoren.

Beluister ook | Apps tussen Halsema en Grapperhaus vrijgegeven

De manifestatie op De Griend langs de Maas begon om 14.00 uur en verliep in een ontspannen sfeer. Rond 15.30 uur eindigde de bijeenkomst. De voertaal tijdens de manifestatie was Engels, slechts enkele mensen spraken de menigte in het Nederlands toe. Dat komt vooral omdat veel deelnemers buitenlandse studenten waren, die geen Nederlands verstaan.

Harde kern

In Zwolle heeft de politie met een noodbevel in de hand zo'n tien leden van de harde kern van de supporters van PEC Zwolle uit het Wezenlandenpark verwijderd. In het park werd een betoging tegen racisme gehouden. Het noodbevel was afgevaardigd nadat bij de politie bekend werd dat leden van de harde kernen van voetbalclubs PEC Zwolle en Cambuur naar het park wilden gaan, zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Het bevel ter voorkoming van verstoring van de openbare orde geldt voor de rest van de dag voor het Wezenlandenpark in Zwolle.

Beluister ook | Betogers willen opnieuw de straat op in Amsterdam

Vorm van een hart

De demonstratie in het park is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Er kwamen vele honderden betogers op af. Met een stil en ingetogen protest sloten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti'ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, meldt een woordvoerder. Betogers die in de vorm van een hart stonden, hielden na een minuut stilte zwarte borden omhoog. Vanuit de lucht schoot een drone een foto van dit zwarte hart.

Actievoerders demonstreren op De Griend in Maastricht tegen racisme.
Actievoerders demonstreren op De Griend in Maastricht tegen racisme. ( ANP / Jean-Pierre Geusens)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen