Politiek10 jun '20 08:59

Amsterdamse gemeenteraad vergadert over Halsema

Auteur: BNR Webredactie

De gemeenteraad van Amsterdam vergadert vanmiddag over het niet ingrijpen van burgemeester Halsema tijdens de anti-racisme-demonstratie op de Dam, vorige week maandag. VVD en FvD hebben een motie van wantrouwen aangekondigd. 'Er komt geen meerderheid voor haar aftreden', zegt presentator Martijn de Greve van Haagse Lobby op Radio 1 én politiek commentator bij AT5.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam komt aan op het provinciehuis in Utrecht voor overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam komt aan op het provinciehuis in Utrecht voor overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten (ANP Jeroen Jumelet)

Luister ook | Apps tussen Halsema en Grapperhaus vrijgegeven

Weifelend optreden

Volgens De Greve zal het een reconstructie worden, een opsomming van wat Halsema die dag allemaal gedaan en gezegd heeft - uitspraken voor haar ambtswoning, haar verschijnen op de Dam. 'Een hele middag waarin ze een weifelende indruk maakte', zegt De Greve. In Halsema's voordeel pleit dat er geen geweld in Amsterdam is geweest zoals in andere steden.

Luister ook | Het uur van de waarheid

Steun van collega's

De manier waarop burgemeester van Amsterdam Femke ­Halsema is becommentarieerd door leden van de Tweede Kamer past niet in ons democratisch bestel. Dat stellen voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Jan van Zanen, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Liesbeth Spies, en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's, in een opiniestuk in de Volkskrant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen