Politiek10 jun '20 16:54Aangepast op 11 jun '20 00:15

Halsema: ik ben ten volle verantwoordelijk

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema neemt de volle verantwoordelijkheid voor de veel te drukke antiracismedemonstratie op de Dam. Dat zegt ze zojuist, tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad. Ze noemt de beelden van de volle Dam pijnlijk voor mensen die wel afstand houden tijdens de coronacrisis.

Halsema tijdens het spoeddebat: 'Vorige week maandag, op Tweede Pinksterdag, waren er te veel deelnemers op de Dam bij de antiracismedemonstratie naar aanleiding van het politiegeweld tegen George Floyd in de Verenigde Staten. De beelden van de Dam waren pijnlijk om te zien. Ik ben hiervoor ten volle verantwoordelijk en betreur dat dit heeft kunnen gebeuren.'

Beluister ook | Amsterdamse gemeenteraad vergadert over Halsema

Lastige vragen

Halsema moet zich tijdens het spoeddebat verdedigen tegen lastige vragen over haar aanpak van de demonstratie op de Dam. 'Waarom het aantal demonstranten zo verkeerd ingeschat kon worden, van 300 naar meer dan 10,000 is wel heel extreem, daar zegt Halsema over dat er extern onderzoek moet komen. Ook over haar eigen rol: waarom is niet meteen ingegrepen toen bleek dat het er veel meer werden?', hoort verslaggever Hugo Reitsma tijdens de raadsvergadering.

Kritisch

Of het een meerderheid is in de gemeenteraad die tegen de aanpak is, moet nog blijken. 'Onder meer VVD, Forum voor Democratie en het CDA zijn erg kritisch. Straks moeten we ook nog D66 en de SP horen die ook in de coalitie zitten in Amsterdam. Dat zal bepalend worden voor de hoeveelheid schade die de burgemeester oploopt. Ik merk wel dat ze probeert te voelen hoe een partij als CDA reageert. Zo heeft ze net de woorden ''een gouden kans voor rechts Nederland dat er zoveel mensen waren'' op verzoek van CDA teruggenomen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Image
(Robin van Lonkhuijsen / ANP )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen