Politiek11 jun '20 15:43Aangepast op 12 jun '20 11:59

Timmermans: Nederlandse opstelling grootste obstakel coronasteunpakket

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse opstelling in de onderhandelingen over het corona-wederopbouwfonds is het grootste probleem om een compromis te vinden. Dat zegt Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie in BNR De Wereld. Timmermans benadrukt dat hij Nederland niet ziet als boosdoener. 'Ik ben het niet overal mee eens, maar Nederland komt gewoon voor zijn belangen op en is daarin het duidelijkst.'

Nederland verzet zich samen met drie andere EU-landen tegen het corona noodfonds dat door de Europese Commissie is voorgesteld. Dit plan, ter waarde van 750 miljard euro, verdeelt financiële hulp aan de lidstaten op basis van giften en leningen, maar Nederland is fel tegen het geven van giften en zet vraagtekens bij de proportionaliteit van het steunpakket.

Luister ook | Het hele interview met Frans Timmermans in BNR De Wereld.

Image
(Aris Oikonomou AFP)

Volgens Timmermans is het huidige plan juist belangrijk voor Nederland als handelsland. 'We hebben in de Europese Unie veel subsidies, voor landbouw bijvoorbeeld waar ook Nederlandse boeren van profiteren, maar nu hebben we op korte termijn heel veel subsidies nodig om de interne markt overeind te houden. Dat is in rechtstreeks belang van de Nederlandse economie.'

Beluister ook | Italië Podcast

‘Er zijn op dit moment landen die niet aan leningen komen of heel moeilijk tegen onredelijke voorwaarden. In Frankrijk, Italië en Spanje dreigt een economische krimp van 14 procent, dus zul je snel, asymmetrisch en fors moeten reageren’, aldus Timmermans.

Luister ook | D66 hekelt harde opstelling Rutte in EU

‘Ik heb volledig begrip voor de Nederlandse opstelling over voorwaarden, daar moet ook over gesproken worden, maar dat Nederland de lijn kiest alleen maar leningen, dat lijkt me niet verstandig als je snel economisch herstel tot stand wil brengen.’

Green deal

Timmermans sprak vandaag in de Tweede Kamer over de Europese Green Deal. De Europese Commissie wil dit plan voor grote economische hervormingen om de opwarming Van de aarde tegen te gaan gebruiken als kompas in het economische herstel na de corona crisis. Volgens de Eurocommissaris staan alle lidstaten ondanks de pandemie en de economische gevolgen daarvan nog steeds achter die Green deal.

Lees ook | Liveblog coronacrisis

‘Natuurlijk hebben burgers nu andere zorgen, terecht als het om je gezondheid, je baan en je kinderen gaat, maar daarmee is die klimaatcrisis niet weg. Als we ons economisch herstel goed willen organiseren, dan moeten we ervoor zorgen dat we onze economie vernieuwen en verduurzamen. Anders geven we geld uit aan zaken die over een paar niks waard zijn. Dat is een verandering die je nu al ziet bij banken en investeerders.”

‘In heel Europa spreek in met contacten in verschillende economische sectoren. Ze weten allemaal dat ze gigantisch moeten investeren om te herstellen. Ze weten ook dat dit herstel en die investeringen dan maar beter duurzaam kunnen zijn. Er is ook in de economie, in de private sector een enorm besef dat het geld dat we nu op tafel leggen heel goed moeten gebruiken. Anders zijn we het weer kwijt over een paar jaar’

Founding fathers

De financiering voor de Green deal is ook afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen over dat wederopbouwfonds omdat het wederopbouwfonds Deel uit maakt van de algemene EU-begroting. Het beloven lastige onderhandelingen te worden.

In een debat over het gaf minister Stef Blok van Buitenlandse zaken aan dat Nederland als grondlegger van de EU niet altijd alles hoeft te accepteren van de grotere landen in de EU zoals Frankrijk en Duitsland. Timmermans geeft aan dat er in de EU altijd op basis van meerderheden wordt besloten en het dus aan Nederland is om te proberen om een meerderheid te vinden voor hun standpunten. “Er moet gezocht worden naar een consensus, andere zullen moeten bewegen, maar uiteindelijk ook Nederland.”

Over zo’n compromis zegt Timmermans: “Ik denk niet dat het makkelijk zal zijn, maar Nederland slaat geen deuren dicht, het stelt hele duidelijke eisen. Het is extra moeilijk in deze situatie een compromis te vinden omdat we zo’n situatie als deze nog nooit hebben meegemaakt. Dan zijn landen geneigd om terug te vallen op hun reflexen. Dat hoort bij dit soort crisis, maar uiteindelijk lukt het Europa altijd om een gezamenlijke weg te vinden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen