Rekensysteem stikstofuitstoot ongeschikt voor vergunningenverlening
Opnieuw gedoe rondom de stikstofvergunningen. Het rekensysteem dat de overheid gebruikt om te berekenen hoeveel stikstof er wordt uitgestoten, blijkt namelijk ongeschikt om een vergunning op te baseren. Dat oordeelt de Commissie-Hordijk na onderzoek.
Lees ook | Commissie Remkes keihard over stikstofplannen Kabinet
Anders meten
Een van de dingen die we beter zouden kunnen doen volgens wetenschappers is beter meten. Daarnaast zouden we ook eerlijker kunnen meten. Stikstofoxide komt bijvoorbeeld vanuit auto's en ammoniak vanuit boerenbedrijven voornamelijk. Maar die zou je eigenlijk eerlijk en dus gelijk moeten behandelen, zegt econometrist en commissievoorzitter Leen Hordijk.
Politiek
Die huidige, hele lage ondergrens zou je hoger kunnen gaan maken naarmate het algemene beleid rond stikstof succes heeft. 'Dan gaat de deken stikstof die over Nederland kleiner worden en zou je een andere drempel in de vergunningverlening kunnen leggen. Dan combineer je twee soorten beleid: aan de ene kant algemeen beleid en aan de andere kant vergunningenbeleid voor uitbreidingen.' Maar Hordijk benadrukt dat de politiek zulke keuzes moet maken. De Tweede Kamer en de minister van Landbouw Carola Schouten gaan hier donderdag over.
Lees ook | Advies Remkes: leg halvering stikstof wettelijk vast