Politiek16 jun '20 08:50Aangepast op 16 jun '20 09:55

Lodewijk Asscher: 'Onderzoek corona-aanpak nodig'

Auteur: BNR Webredactie

De voltallige oppositie wil een onderzoek naar het coronabeleid van het Kabinet. Lodewijk Asscher van de PvdA diende samen met SP-leider Lilian Marijnissen een motie in om voor 1 september het kabinetsbeleid te evalueren. De regeringspartijen wezen het voorstel vorige week af. Vandaag is de reprise. 'Plaats jezelf niet boven kritiek, maar leer ervan', zegt Asscher.

Image
( ANP Bart Maat)

Tussentijds evalueren is een must

'Dit is een pandemie van ongekende omvang, dit raakt ons op een absurde manier. Ook specialisten zeggen dat je tijdens de crisis jezelf moet evalueren. De brand is voorlopig even geblust, nu moet de brandweerman kijken of hij goed aan het blussen is', zegt Asscher. Volgens Asscher wil hij geen schuldige aanwijzen, maar zijn er lessen te trekken uit hoe een en ander gegaan is: bijvoorbeeld op het gebied van de testcapaciteit en waar het werkinstructies met beschermende kleding betreft.

'Rutte zegt eigenlijk het niet zinvol te vinden om te leren'

'Als het aantal besmetting oploopt, moeten we er bovenop zitten zodat we niet weer gedwongen worden tot hele zware maatregelen', zegt Asscher die de houding van premier Rutte bekritiseert: 'Rutte werkt al heel lang onder grote druk en hij zegt eigenlijk: 'Ik vind het niet zinvol om te leren, want er zijn maar twee opties'. Dan moet je oppassen, dan dreig je in een tunnelvisie te komen. Als je kijkt naar Europa, zie je grote verschillen in beleid. Je ziet dat Duitsland het in een aantal opzichten beter doet. Plaats jezelf niet boven kritiek, maar leer ervan.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Veel weten we niet

'Met data zijn we beter voorbereid op een tweede golf', zegt onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek. 'Ik wil weten wat de verschillen zijn tussen de maatregelen van landen en de effecten. Ook wil ik de effecten van maatregelen op sectoren, bedrijfstakken en huishoudens én het tijdstip waarop die maatregelen van kracht werden met elkaar vergelijken. We weten iets over aantallen overleden mensen in ziekenhuizen, in verpleeghuizen, en een beetje daarbuiten, maar we weten níet wat de invloed van de lockdown daarin geweest is', zegt Koopmans.

Hoogleraar: het is te vroeg

Hoogleraar virologie Marion Koopmans aan het Erasmus MC te Rotterdam en lid van het Outbreak Management Team vindt het echter te vroeg voor een evaluatie. 'De crux zit in het woord 'nu al'. We moeten nu vooral kijken naar wat nodig is in de tweede fase, we zijn gericht op de volgende fase van deze pandemie. Voor een terugblik is het te vroeg, mensen zijn te druk met voorbereiden op die tweede fase'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen