Politiek18 jun '20 17:32Aangepast op 18 jun '20 19:32

Minister Van Nieuwenhuizen: 'Vliegen eigen verantwoordelijkheid'

Auteur: BNR Webredactie

Is het vliegen nu wel verantwoord? Dat is de belangrijkste vraag van veel Kamerleden tijdens het luchtvaartdebat. Volgens Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is dat het wel en moeten burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

In lijn met premier Rutte

'Het RIVM heeft niet keihard gezegd dat anderhalve meter in een vliegtuig moet gelden', zegt Van Nieuwenhuizen in het debat. Deze uitspraak past volgens politiek verslaggever Laurens Boven mooi binnen de visie van premier Mark Rutte op de coronacrisis.

Luister ook | Mondkapjes op tijdens vlucht en op luchthavens

Vragen

Volgens Boven heeft Van Nieuwenhuizen haar vertrouwen volledig in de wetenschap gelegd tijdens dit debat. Met veel kritische vragen van de oppositie tot gevolg. 'Ze vroegen naar twee kwesties. Waarom mogen de treinen met veertig procent bezetting rijden en mogen de vliegtuigen wel vol zitten? En hoe zit precies het precies met de HEPA-filters die de virusdeeltjes moeten zuiveren?'

Luister ook | Nederland loopt zich warm om te gaan vliegen

Ook de coalitie had vragen voor de minister. ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins zegt dat zijn twijfels niet volledig weg zijn genomen. 'Waar ik me zorgen over maak is dat het RIVM zegt dat als het mogelijk is ook anderhalve meter in het vliegtuig ingevoerd moet worden, maar de luchtvaartsector zegt dat het niet rendabel is. Gaat het nou over gezondheid of over economie?'

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens een notaoverleg over de luchtvaart tijdens de coronacrisis.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens een notaoverleg over de luchtvaart tijdens de coronacrisis. (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen