Politiek18 jun '20 12:49

'Minister kijkt weg van demonisering vleessector'

Auteur: BNR Webredactie

27 belangenorganisaties hebben een brandbrief geschreven aan minister Schouten van Landbouw en premier Rutte over het beeld dat in de politiek geschetst wordt van de sector. Dat is te negatief, vinden de organisaties. 'We worden weggezet als dierenbeulen en vervuilers en de minister en het Kabinet kijken weg', zegt voorzitter Gert Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie.

Varkens in het pand van vleesverwerker Vion in Boxtel
Varkens in het pand van vleesverwerker Vion in Boxtel (ANP Rob Engelaar)

Demonisering

Oplaat zegt er moeilijk mee te kunnen leven: 'Wereldwijd worden we geroemd om onze goede en efficiënte manier van produceren, en dat strookt niet met het imago dat in Nederland gecreëerd wordt. Met name in de vlees en vissector'. Volgens Oplaat demoniseren ngo's en bepaalde politieke partijen de sectoren en kijken minister en Kabinet weg. 'Als er een incident is, staan Kamerleden in de file voor de interruptiemicrofoon. Als er andere belangrijke dingen gebeuren zoals een aanslag op een eendenslachterij, dan kijkt men weg. We voelen ons niet meer veilig in dit land'.

Minister kijkt weg

Volgens Oplaat vloekt een efficiënte productiewijze niet met dierenwelzijn of vervuiling: 'Hoe intensiever, hoe gunstiger voor je CO2-voetafdruk. Het is ook goed voor de dieren'. De directeur zegt dat de minister de ondernemers aan hun lot overlaat. Hij wil dat de minister stopt met wegkijken, meewerkt aan een beter klimaat en anderen erop aanspreekt wanneer ze stelselmatig gedemoniseerd worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen