Politiek19 jun '20 17:03Aangepast op 23 jun '20 17:50

'Coronaspoedwet pas in oktober'

Auteur: BNR Webredactie

De coronaspoedwet zal mogelijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet gaat na tal van 'fundamentele commentaren' over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt.

Lees ook | Coronaspoedwet niet in juli klaar

Image
( ANP)

Misverstand

Rond de nieuwe coronaspoedwet is 'een misverstand ontstaan', meent De Jonge. Uit de reacties maakt hij op dat het misverstand is gerezen dat deze wet bedoeld is om het kabinet meer bevoegdheden te geven. 'Maar dat is niet het geval. Het kabinet heeft bevoegdheden genoeg om de coronacrisis te bestrijden. Wat wij willen is juist de bevoegdheden van de Kamer versterken en weer de normale bestuurlijke verhoudingen terugbrengen.'

Dat doel blijft overeind, maar alleen de vormgeving wordt nog aangepast, zei De Jonge, die premier Mark Rutte vrijdag verving in de ministerraad. De vicepremier wees erop dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke wet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg).

De nieuwe coronawet is tijdelijk en zal nodig zijn totdat er een werkend vaccin is, zei De Jonge.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen