Politiek23 jun '20 13:51Aangepast op 23 jun '20 18:47

Eerste Kamer neemt motie van afkeuring tegen Ollongren aan

Auteur: BNR Webredactie

D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is vandaag de eerste minister in 145 jaar tegen wie in de Eerste Kamer een motie van afkeuring is aangenomen. De motie is ingediend door SP-senator Tiny Kox.

'Het een klassieke botsing tussen het Kabinet en de Eerste Kamer', zegt politiek verslaggever Laurens Boven, 'De Tweede Kamer steunt haar beleid wel, de Eerste Kamer niet. Ze is ook verantwoordelijk voor de woningbouw en ze vreest dat als ze de huren bevriest de corporaties te weinig geld hebben om te bouwen of te verduurzamen. Niet wat de Eerste Kamer wil'.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( ANP / Bart Maat )

De Eerste Kamer nam de motie van afkeuring aan omdat Ollongren weigert de jaarlijkse huurverhoging tijdelijk te stoppen in verband met de coronacrisis. De motie volgde op twee moties waarin de senaat haar daartoe al had opgeroepen. Een nipte meerderheid van 39 senatoren stemde voor de motie, 36 Eerste Kamerleden stemden tegen. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat, die 75 zetels telt.

Het conflict draait om de huurprijzen. De oppositiepartijen in de Eerste Kamer willen dat de huren bevroren worden vanwege de coronacrisis. Maar Ollongren zet in op maatwerk voor mensen die door het virus in financiële problemen zijn gekomen. Ze constateerde gisteren, na drie eerdere sessies over dit thema in de senaat, dat er niet zo gek veel licht zit tussen haar standpunt en dat van onder meer de SP. 'Ik zie heus wel de problemen, maar ik bepleit dat het stap voor stap gebeurt.'

Beluister ook | Topvrouw Rochdale: Verstandig om huren niet te bevriezen

Het is volgens Ollongren duidelijk dat huurders die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen steun verdienen. Daarom voert het wat haar betreft wel erg ver om nu al vooruit te lopen op haar aftreden, als de motie van afkeuring zou worden aangenomen. 'Ik vind niet dat je moet teruggrijpen op historische precedenten. Zó uniek lijkt deze situatie me niet. De Tweede Kamer steunt mijn beleid en ik heb geprobeerd een heel eind mee te gaan met wat de indieners wilden.'

Beluister ook | Marianne Zwagerman | Persveilig


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen