Politiek26 jun '20 16:14Aangepast op 26 jun '20 23:32

Akkoord Zeeland en kabinet over compensatie afblazen kazerne

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet betaalt 650 miljoen euro aan Zeeland, ter compensatie van de misgelopen marinierskazerne. Die zou van Doorn naar Vlissingen verhuizen, maar mariniers kwamen massaal in opstand en verlieten het korps. Daarop besloot Defensie om de kazerne toch naar Gelderland te verhuizen, tot woede van Zeeland.

Het terrein waar de Marinierskazerne zou moeten komen.
Het terrein waar de Marinierskazerne zou moeten komen. (ANP/Sem van der Wal)

De compensatie die er nu ligt, is goed voor de Zeeuwse economie, zegt commissaris van de Koning Han Polman. 'Het is echt bijzonder dat er een langjarig partnership ligt dat we hebben vastgelegd. Er wordt geïnvesteerd in de krachten die Zeeland al heeft en die verder brengt, ook in de beoogde effecten die de komst van de marinierskazerne zou hebben gehad. Maar misschien nog wel verder, maar dat zullen we met zijn allen nog wel bewijzen.'

Beluister ook | Jaap Jansen | Verkiezingskoorts

Het kabinet, de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen werden het eens over eenbestuurlijk akkoord dat was opgesteld door speciaal adviseur Bernard Wientjes. Het akkoord bevat een pakket aan maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, zegt staatssecretaris Raymond Knops. 'Het potentieel dat er is moet worden benut, uiteraard ook met externe financiering. Het is een veelomvattend pakket.'

Beluister ook | Visser nog lang niet af van Zeeuws kazernespook

Zo komt er onder meer een Delta Kenniscentrum in Vlissingen, gericht op de unieke Zeeuwse combinatie van voedsel, water en energie. Hiervoor wordt een samenwerkingsverband aangegaan tussen de Zeeuwse kennisinstellingen (Scalda, Hogeschool Zeeland, University College Roosevelt en Wageningen Marine Research) en Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht. Om deze ontwikkeling te ondersteunen, stelt het Rijk extra middelen beschikbaar voor onder meer de gebiedsontwikkeling van de Kenniswerf.

Complex

Verder wordt een grootschalig justitieel complex gebouwd met een extra beveiligde zittingslocatie voor de rechtbank, een strategisch kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, een beveiligde werk- en overnachtingslocatie, plus een extra beveiligde inrichting. Daarnaast komt er een snellere treinverbinding vanuit Zeeland naar de Randstad, Noord-Brabant en Vlaanderen. En komt er een huisartsenopleiding in Zeeland en een regionaal gezondheidscentrum in Vlissingen.

Gerelateerde artikelen