Politiek26 jun '20 12:50Aangepast op 26 jun '20 13:07

Rekenkamer waarschuwt voor steun aan individuele bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

'Niets doen is ook een optie', zo luidt het advies van de Algemene Rekenkamer aan het kabinet en de Tweede Kamer. In een brief aan het parlement waarschuwt ze dat op de lange termijn staatssteun aan individuele bedrijven nadelig kan zijn en voorzichtigheid geboden is.

Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer wil graag lessen meegeven over hoe problemen bij het geven van staatssteun voorkomen kunnen worden. Zo loopt de overheid het risico in een vicieuze cirkel van steun te komen, omdat het laten vallen van een bedrijf dat eerder steun ontving als nadelig wordt ervaren.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

RSV-werf

Giskes geeft het voorbeeld van de kwestie rondom de RSV-werf. In de jaren '80 ging dit bedrijf toch ter ziele, ondanks een steunpakket van meer dan 2 miljard gulden. Uit de navolgende parlementaire enquête bleek dat de rol van de overheid opmerkelijk groot was in het laten voortbestaan van het verlieslijdende scheepsbouwbedrijf.

Dossier | Coronavirus

'De Rekenkamer onderzoekt altijd of overheidsuitgaven zorgvuldig, zinnig en zuinig zijn', 'zegt Giskes.

2020-05-20 12:28:55 Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer licht de bevindingen en oordelen uit het Verantwoordingsonderzoek 2019 toe. Op Verantwoordingsdag presenteert de Algemene Rekenkamer de oordelen over de beleidsresultaten, de financiele informatie en de bedrijfsvoering in de departementale jaarverslagen over 2019. ANP BART MAAT
2020-05-20 12:28:55 Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer licht de bevindingen en oordelen uit het Verantwoordingsonderzoek 2019 toe. Op Verantwoordingsdag presenteert de Algemene Rekenkamer de oordelen over de beleidsresultaten, de financiele informatie en de bedrijfsvoering in de departementale jaarverslagen over 2019. ANP BART MAAT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen