Politiek26 jun '20 19:25

Lijsttrekkersverkiezing CDA wordt vierstrijd

Auteur: BNR Webredactie

Hugo de Jonge, Mona Keijzer, Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt mogen alle vier meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de partij krijgen van 6 tot 9 juli de mogelijkheid hun voorkeur aan te geven.

Van deze vier landelijke politici is Hugo de Jonge onmiskenbaar de frontrunner, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Als partij kun je ze dan ook het best alle vier toelaten; als je dat niet doet heb je stront aan de knikker.' Een lijsttrekkersdebat zit ook in de koker, waarschijnlijk zonder publiek, maar zo ver is het nu nog niet. 'Ze komen hier zo direct alle vier voor de pers en zullen dan een pitch houden om de leden van het CDA te overtuigen dat ze de beste kandidaat zijn.'

Beluister ook | Jaap Jansen | De vrouwelijke premier

In gesprek met de kandidaten

Politiek verslaggever Laurens Boven sprak met de vier kandidaten, die stuk voor stuk hun grote waardering uitspraken voor hun opponenten. Hugo de Jonge waakt ervoor om de anderen te onderschatten, voor Mona Keijzer speelt de man-vrouw-kwestie eigenlijk geen rol, Martijn van Helvert vindt zijn concurrenten op hun eigen terrein stuk voor stuk de beste, maar vindt zichzelf de meest geschikte lijsttrekker. En Pieter Omtzigt denkt zich ook als lijsttrekker in de toekomst te kunnen vastbijten in stevige dossiers, die het functioneren van de staat moeten verbeteren.

Beluister ook | Ook Pieter Omtzigt in race voor CDA-leiderschap

Beluister ook | 'Met zo'n profiel is kandidatuur Keijzer logisch'

Beluister ook | Martijn van Helvert stelt zich kandidaat voor CDA-lijsttrekkerschap

Beluister ook | Hugo de Jonge meldt zich voor lijsttrekkerschap CDA

Pieter Omtzigt (CDA)
Pieter Omtzigt (CDA) ( ANP / Bart Maat )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen