Tweede Kamer debatteert over steunpakket KLM
Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het steunpakket voor KLM ter waarde van 3,4 miljard euro. Het luchtvaartbedrijf moet in ruil voor miljarden aan leningen 15 procent bezuinigen. De kosten moeten flink omlaag.
Beluister ook | Van Nieuwenhuizen optimistisch over KLM-debat
Publiek transport
Volgens CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg van CDA is er uitgegaan van een scenario dat het aantal vluchten weer gaat toenemen. Maar de vraag blijft: gaan wij nog met publiek transport? 'Daar moet je inschattingen over maken en dat hebben de experts ook gedaan. Wij willen nu weten waar die op zijn gebaseerd. Tussen de regels is er sprake van dat er misschien een kapitaalinjectie moet worden gedaan. Wij willen helder krijgen waarom dat misschien zou nodig zijn.'
Stabiliteit kopen
Deze leningen zijn bedoeld om rust en stabiliteit te kopen, zo drukte Pieter Elbers het vorige vrijdag uit. Maar dan moet het niet al te bont worden qua besmettingen met het coronavirus wereldwijd. Een tweede golf aan besmettingen zou immers betekenen dat er misschien een nieuwe kapitaalronde moet komen en dan moet de Nederlandse staat misschien opnieuw betalen. Gisteren voorspelde de Amerikaanse dokter en adviseur Fauci dat er 100.000 coronabesmettingen staan aan te komen in de Verenigde Staten. Dat zou betekenen dat het vliegverkeer naar de Verenigde Staten nog heel lang niet tot stand komt. 'Dat zou voor KLM heel slecht nieuws zijn en dan vliegen de miljarden erdoorheen', zegt FD-journalist Job Woudt.
Franse steun
Toen de crisis begon zat er nog 6,6 miljard euro in de kas voor de hele holding. 'Daarmee kon het bedrijf het nog wel even uitzingen.' In Frankrijk waren de problemen groter. Daar werd meteen zeven miljard euro aan steun verleend door het Franse kabinet. 'Daarvan ging meteen een heel groot deel van het bedrag door naar Airbus voor het bestellen van nieuwe toestellen, want zo gaat dat dan in Frankrijk', zegt Woudt.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis