Politiek3 jul '20 16:58

Kamer zadelt Hoekstra op met dilemma

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer heeft minister Hoekstra van Financiën opgezadeld met een potentieel dilemma. Er zijn twee moties aangenomen over de problemen bij Air France KLM. De ene zegt dat er geen bonussen mogen worden uitgekeerd als er sprake is van steun door de staat. De andere moedigt het kabinet aan om aandelen te kopen als de crisis bij de luchtvaartmaatschappij groter wordt. Hoekstra denkt dat beide wensen tegelijkertijd uitvoeren wel eens lastig kan zijn.

De Kamer stemde afgelopen nacht in met een motie van de PVV waarin de regering wordt gevraagd geen kapitaalinjectie te doen in Air France-KLM, zolang dat bedrijf geen streep zet door bonussen voor het topmanagement. Aan de andere kant sprak de Kamer onlangs ook uit dat Hoekstra moet proberen zijn invloed als aandeelhouder bij het moederbedrijf van KLM te vergroten.

Lees ook | Hoekstra vreest geen verlies landingsrechten

Het kabinet geeft 3,4 miljard euro noodsteun aan KLM. Dat hebben de ministers Hoekstra en van Nieuwenhuizen bekend gemaakt op een persconferentie. Maar er gelden wel harde voorwaarden voor KLM.

Lees ook | Onrust bij KLM over loonoffers

Voorwaarden voor de steun zijn dat er een kostenreductie van vijftien procent komt bij KLM, het aantal nachtvluchten daalt en dat het luchtvaartbedrijf actief bedraagt aan duurzaamheid. Daarnaast gaan ook de salarissen van de grootverdieners met ruim twintig procent gekort worden bij KLM. Ook is het niet uitgesloten dat er een extra steunpakket moet komen voor KLM.

Gerelateerde artikelen