Politiek8 jul '20 18:23

Lijsttrekkersverkiezing CDA moet over

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA gaat de lijsttrekkersverkiezing overdoen, vanwege een onveiligheid in het stemsysteem. De partij zegt geen aanwijzingen te hebben dat de stemmen gemanipuleerd zijn, maar wil het zekere voor het onzekere nemen. 'Het is jammer, maar nodig', zegt partijvoorzitter Rutger Ploum van het CDA.

Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt na afloop van het lijsttrekkersdebat van het CDA in de Jaarbeurs.
Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt na afloop van het lijsttrekkersdebat van het CDA in de Jaarbeurs. (ANP Jeroen Jumelet)

Better safe than sorry

Volgens Ploum zag het bestuur de hackpoging en kreeg het bericht van een ethische hacker die drie codes had bemachtigd en driemaal had gestemd. Het CDA heeft maatregelen genomen die door een IT-beveiligingsbedrijf goedgekeurd zijn, maar besloot toch de stemming te doubleren: 'We waren niet zeker of dit de enige poging was, en dan moet je het gewoon opnieuw doen'.

Luister ook | Omtzigt: treurig gesteld met rechtsstaat Europa

De stemming zal dit keer anders verlopen middels een combinatie van een zevencijferige code en de viercijferige postcode van de stemgerechtigde. Een notaris neemt vervolgens een uitgebreide steekproef en koppelt beide codes aan elkaar om te kijken of de stem betrouwbaar is.

Luister ook | Hugo de Jonge bewees zichzelf geen grote dienst

Gerelateerde artikelen