Politiek10 jul '20 12:05

'Nieuwe voorzitter Eurogroep is voor zuinig beleid'

Auteur: BNR Webredactie

Een verrassende uitslag: De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe is benoemd tot voorzitter van de Eurogroep. Zijn Spaanse medekandidaat minister van Economische Zaken Nadia Calviño Santamaría leek in eerste instantie de favoriet voor de functie, omdat ze de steun had van de grote landen, inclusief Duitsland en Frankrijk. Toch heeft het anders uitgepakt.

Lees ook | Ierse minister Donohoe nieuwe voorzitter Eurogroep

Opmerkelijk

Spaanse medekandidaat Calviño gold al weken als favoriet. Ze is vrouw, dat speelt mee omdat vrouwen in instituties bijna niet te vinden zijn in topposities. Calviño heeft daarnaast veel ervaring in Brussel en is daar topambtenaar geweest. 'Deze Ier, Donohoe, is een vijfenveertigjarige man met ook zeer veel ervaring. Hij is al vier jaar Iers minister van Financiën en loopt dus al even bij de Eurogroep rond. En hij is een christendemocraat en dat is belangrijk, want er zijn veel christendemocratische regeringen in Europa. Die hebben ook allemaal voor hem gestemd, ook Minister Wopke Hoekstra van Financiën', zegt Ria Cats, correspondent bij het FD.

Conservatiever

Donohoe is dus wat conservatiever dan zijn tegenkandidaat. 'Hij is meer voor een zuinig beleid dan voor investeren. Daar heeft hij zich in Noord-Europa populairder mee gemaakt. Minister Calviño heeft zichzelf niet populair gemaakt door de kleine landen, waaronder Nederland, Ierland, Scandinavië, weg te zetten als landen die weinig gewicht in de schaal te leggen hebben. Die hebben nu hun tanden laten zien.'

Lees ook | Rutte en Conte bespreken herstelfonds en meerjarenbegroting

Gerelateerde artikelen