Onenigheid steunpakket Cariben
Nederland, Curaçao en Sint Maarten worden het maar niet eens over een nieuw steunpakket. Het kabinet wil de Caribische eilanden de komende 5 tot 7 jaar helpen met 500 miljoen euro. Maar Nederland stelt voorwaarden, waar vooralsnog alleen Aruba aan kan voldoen. Vanmorgen waren de premiers van de eilanden in Den Haag.
Lees ook | Curaçao houdt poot stijf
Aruba voldoet wel aan de eisen van het derde steunpakket. Daar was tot dusver echter onvoldoende draagvlak voor de deal. Maar premier Evelyn Wever-Croes hoopt eind volgende week wel akkoord te kunnen gaan. De premiers van de drie Caribische eilanden van het koninkrijk zijn speciaal voor het overleg naar Den Haag gekomen. Ze zijn het niet eens met de voorwaarden die het kabinet aan de nieuwe leningen stelt.
Tot stilstand
De steun is nodig, omdat de economie op de eilanden door de coronacrisis grotendeels tot stilstand is gekomen. Premier Mark Rutte hoopt ook de komende weken alsnog tot een akkoord te komen. 'Het was een goed gesprek', zei hij. De gesprekken zullen verdergaan. De premier hoopt er binnen enkele weken uit te zijn. Rhuggenaath staat open voor verbeteringen en hervormingen, zei hij.
Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijkszaken) meldt dat de voorwaarden overeind blijven en alleszins redelijk zijn. Het pakket zal de komende vijf tot zeven jaar minstens een half miljard bedragen. Daarnaast wil Knops op de korte termijn nog aanvullende steun geven van ongeveer 100 miljoen euro. Knops hoopt er op korte termijn alsnog uit te komen met de eilanden.
Beluister ook | Bernard Hammelburg | Rampenland
Nederland heeft al steun verleend, maar stelt aan het derde steunpakket voor de komende drie maanden een reeks voorwaarden waar de drie eilanden boos over zijn. Zo moeten de eilanden hervormingen doorvoeren, iets waar Nederland al langere tijd op aandringt. De gedachte erachter is dat de economie van de eilanden minder kwetsbaar wordt en dat ze tegenslagen in de toekomst beter kunnen opvangen.
Onredelijk
De eilanden vinden de Nederlandse eisen onredelijk en niet passen binnen de wijze waarop de landen in het Koninkrijk met elkaar omgaan. Ze willen in ieder geval meer tijd om eventuele hervormingen door te voeren.
Pijnpunt voor de eilanden is onder meer de oprichting van een instituut dat toezicht gaat houden op de begroting. Rhuggenaath zei daar niet tegen te zijn, maar het moet volgens hem iets zijn wat ze samen met Nederland gaan organiseren.