Politiek12 jul '20 17:14Aangepast op 12 jul '20 21:28

Hoekstra geeft gehoor aan oproep Omtzigt

Auteur: Aäron Loupatty

Minister Wopke Hoekstra van Financiën geeft gehoor aan de oproep van CDA-kandidaat-lijsttrekker Pieter Omtzigt. Hoekstra is bereid om een rol in het kabinet als premier of minister aan te nemen in het geval dat Pieter Omtzigt lijsttrekker wordt van het CDA.

Dat zegt de minister in gesprek met De Telegraaf. 'Pieter Omtzigt doet nu een expliciet beroep op mij, en ik ben uiteraard bereid hem te helpen', zo meldt Hoekstra. Wel laat hij weten geen uitdrukkelijke steun aan één van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap te geven. 'Als Hugo de Jonge mij iets soortgelijks zou vragen, zou ik hetzelfde antwoord geven.'

Luister ook | Tweede ronde nodig voor nieuwe CDA-lijsttrekker

Wel heeft De Jonge een andere visie. Hij ziet zichzelf wel als premier van Nederland, in het geval hij lijsttrekker wordt. Terwijl Omtzigt graag in de Tweede Kamer wil blijven en Hoekstra een rol gunt in het kabinet.

Mona Keijzer

De Jonge en Omtzigt strijden de komende dagen opnieuw voor de stem van de CDA-leden, nadat zij zaterdagmiddag de meeste stemmen bleken te hebben na een eerdere verkiezing. Daarin viel staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken met ruim 11 procent van de stemmen af. Zij liet achteraf weten dat ze Omtzigt nu steunt in zijn strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. Omtzigt liet namelijk ook weten dat hij Keijzer graag in een kabinet ziet verschijnen als hij de leider van de partij wordt in de Tweede Kamer. Woensdagmiddag maakt het CDA de winnaar bekend van de verkiezing.

Lees ook | 'Nederland geen spelbreker in compromis herstelfonds'

Gerelateerde artikelen