Politiek13 jul '20 11:49Aangepast op 13 jul '20 15:12

Omtzigt versus De Jonge: Vuurwerk in de maak

Auteur: BNR Webredactie

Oude politiek, zo noemt CDA-kandidaat Hugo de Jonge het naar voren schuiven van minister Wopke Hoekstra door zijn rivaal Pieter Omtzigt. Die wil, als hij lijsttrekker wordt, in de Kamer blijven, Hoekstra zou dan het kabinet in moeten gaan. Vanavond gaan de CDA-kandidaat lijsttrekkers met elkaar in debat op tv, tot morgenmiddag 12 uur kunnen de CDA-leden stemmen. 'De Jonge heeft niks', zegt directeur Jurjen van de Bergh van campagnebureau De Goede Zaak.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Pieter Omtzigt (CDA) tijdens de bekendmaking van de eerste stemmingsronde voor de lijsttrekkersverkiezing van het CDA
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Pieter Omtzigt (CDA) tijdens de bekendmaking van de eerste stemmingsronde voor de lijsttrekkersverkiezing van het CDA ( ANP Bart Maat)

Lees ook | Hoekstra geeft gehoor aan oproep Omtzigt

Beeldvorming teamspeler versus solist

Volgens Van de Bergh 'komt nu een raar beeld naar voren dat De Jonge het in zijn eentje wil doen en Omtzigt in een team zit. Dat heeft Omztigt goed neergezet, het lijkt alsof het bij Omtzigt niet om de poppetjes gaat'. Het antwoord van De Jong was volgens Van de Bergh ook slim. 'Die zegt dat we eerst maar eens met ideeën moeten komen, dan komen de poppetjes daarna wel.'

Luister ook | Tweede ronde nodig voor CDA-lijsttrekker

Vuurwerk

'Alles valt nu goed voor Omtzigt. Mona Keijzer heeft haar stemmers opgeroepen op Omtzigt te stemmen, en De Jonge zit een beetje stil, hij heeft niks. Het enige wat hij kan doen is gewoon beter zijn dan Omtzigt, daarmee is het een echte lijsttrekkersstrijd geworden waarbij er met modder gegooid gaat worden.' Van de Berg denkt dat er vuurwerk gaat komen en dat De Jonge het lastig gaat krijgen. En al helemaal nu de voorzitter van de intensivisten Diederik Gommers heeft gezegd onder druk te zijn gezet door De Jonge om te garanderen dat er genoeg ic-bedden waren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen