Politiek13 jul '20 16:53Aangepast op 13 jul '20 17:47

Aangepaste 'coronanoodwet' aangeboden aan Tweede Kamer

Auteur: BNR Webredactie

Het wetsvoorstel over de nieuwe 'coronanoodwet' is vanmiddag door het kabinet naar buiten gebracht, en aangeboden aan de Tweede Kamer. De wet zou de coronamaatregelen juridisch vastleggen. De Tweede Kamer heeft nu een week de tijd om te reageren op het wetsvoorstel.

Lees ook | Corona-spoedwet flink onder het mes

Heel anders

De wet ziet er heel anders uit dan het eerste ontwerp. Er wordt niet meer gehandhaafd 'achter de voordeur', de loopduur gaat van een jaar naar zes maanden en kan het steeds met 3 maanden worden verlengd. Dat wordt dan steeds voorgelegd aan de Kamer. De corona-app komt ook niet meer terug in de wet. Ook hoef je niet meer bang te zijn dat je een VOG misloopt als je een coronaboete krijgt.

Onduidelijkheid

Maar er zijn nog een aantal vragen bij Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Zo is er nog geen duidelijkheid over wanneer je een groep vormt en wanneer dat strafbaar is. Je krijgt geen bezwaar op je strafblad, maar toch is het nog steeds strafrecht. 'Waarom kies je dan geen bestuurlijke variant? Op zich goed dat er een duidelijke noodwet komt, want je kan niet verder gaan met noodverordeningen. Er zijn zeker een aantal positieve punten, maar of het uiteindelijk mijn goedkeuring kan dragen dat moet ik beoordelen wanneer ik het volledig en uitvoerig heb kunnen doornemen en met experten rond de tafel heb kunnen zitten.'

Lees ook | Liveblog Corona


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen