Politiek14 jul '20 17:05Aangepast op 14 jul '20 18:21

Oppositie Tweede Kamer zit met vragen na pensioenakkoord

Auteur: BNR Webredactie

De oppositie in de Tweede Kamer zit nog met een boel vragen na het pensioenakkoord van minister Koolmees en de bonden. Vooral de overgangsperiode tussen het nieuwe en het oude pensioenstelsel blijkt een moeilijk punt voor de oppositiepartijen in de Kamer, zo laat het debat over het nieuwe stelsel vandaag zien.

Martine Wolzak, pensioenexpert van het FD, ziet op het oog weinig verrassends in de opstelling van de partijen in de Kamer. 'Het is vooral een herhaling van zetten. SP, 50Plus en PVV pleiten voor een hogere rekenrente als oplossing voor alle problemen van het Nederlandse pensioenstelsel. VVD en D66 zien daar niks in, tot zover is het eigenlijk niks verrassends.'

Beluister ook | Newsroom Den Haag | Haagse coup, daar komt het wel op neer

Indexatie

Waar wel veel vragen over zijn, is de indexering van de pensioenen, zo zegt Wolzak. 'Het meest opmerkelijke is dat er vooral vanuit de oppositie heel veel gevraagd wordt naar wat er gebeurt voor de gepensioneerden die geen indexatie hebben gehad de afgelopen jaren.

Beluister ook | Helder! Hoe is het poldermodel ontstaan en werkt het nog?

Omdat het nieuwe stelsel nog een hele tijd op zich laat wachten, sommige fondsen starten er pas in 2026 mee, kan het zomaar zijn dat iemand overlijdt, en twintig jaar lang geen indexatie heeft gehad van zijn pensioen. Dat ligt een flink deel van de Kamer toch zwaar op de maag. Een oplossing daarvoor is nog niet in zicht', zo merkt Wolzak.

Corrie van Brenk (50Plus)
Corrie van Brenk (50Plus) ( ANP / Bart Maat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen