Politiek12 aug '20 18:12Aangepast op 13 aug '20 07:15

Ook hier kunnen de verkiezingen uitgesteld worden

Auteur: BNR Webredactie

In Nieuw-Zeeland worden landelijk verkiezingen mogelijk uitgesteld vanwege de nieuwe coronauitbraak in het land. In Nederland staan de verkiezingen gepland voor maart 2021, maar die zouden in theorie ook in 2022 kunnen plaatsvinden.

Volgens Terfi Uzman, hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit Utrecht, is uitstel echter wel een laatste middel. 'In de wet staat dat een regering er vijf jaar mag zijn. Er is dus ruimte voor speling, maar het is staatsrechtelijk gewoon onwenselijk'

Ardern

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft woensdag aangekondigd dat zij de ontbinding van het parlement uitstelt vanwege de nieuwe coronauitbraak in het land. De ontbinding van het parlement gaat in Nieuw-Zeeland normaliter vooraf aan de verkiezingen. Over uitstel van de stembusgang is vooralsnog geen besluit genomen.

2020-08-12 01:23:29 New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern speaks to the media regarding the latest case of COVID-19 coronavirus infections, breaking a 102-day run of no local transmissions, at the parliament in Auckland on August 12, 2020. New Zealand's dream run of 102 days without locally transmitted coronavirus ended on August 11, prompting a stay-at-home lockdown order for the country's largest city. Marty MELVILLE / AFP
2020-08-12 01:23:29 New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern speaks to the media regarding the latest case of COVID-19 coronavirus infections, breaking a 102-day run of no local transmissions, at the parliament in Auckland on August 12, 2020. New Zealand's dream run of 102 days without locally transmitted coronavirus ended on August 11, prompting a stay-at-home lockdown order for the country's largest city. Marty MELVILLE / AFP (AFP)

Maandag werd bekend dat voor het eerst in 102 dagen weer mensen in het land besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. Het gaat om vier besmettingsgevallen. Ardern stelde daarop een lockdown in voor de stad Auckland, de grootste stad van het land.

Volgens Ardern is het nog te vroeg om te zeggen of de parlementsverkiezingen op 19 september kunnen doorgaan. "Er is wat flexibiliteit om de datum te verschuiven als dat nodig is", voegde zij daaraan toe. De verkiezingen moeten uiterlijk op 20 november gehouden worden, aldus de premier.

Nieuw-Zeeland heeft vooralsnog effectief beleid gevoerd tegen het nieuwe coronavirus. Tot dinsdag had de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het land geprezen als een voorbeeld voor andere landen voor het "succesvol elimineren van overdracht van het virus".

Volgens de gegevens van Johns Hopkins University is het longvirus tot nu toe bij 1570 mensen in Nieuw-Zeeland vastgesteld. Het dodental is er beperkt gebleven tot 22.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen