Politiek18 aug '20 17:33Aangepast op 18 aug '20 18:18

Corona-kruistocht in spijkerbroek

Auteur: BNR Webredactie

Traditiegetrouw heeft het kabinet de begrotingsgesprekken afgetrapt op het Catshuis. Dat gebeurde in informele sfeer, in spijkerbroek en op gympen. Verslaggever Sophie van Leeuwen was erbij.

In de achtertuin van de ambtswoning van de premier was een grote tent neergezet voor het geval het zou gaan regenen. Statafels stonden netjes anderhalve meter uit elkaar. De tent bleek achteraf niet nodig te zijn.

Moeilijke begroting

Hoewel de sfeer in principe ontspannen was, was het goed te voelen dat er een heel moeilijke begroting aankwam, zegt Van Leeuwen. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën vond het woord 'gezellig' dan ook wat misplaatst. Minister Wiebes van Economische Zaken maakt zich zorgen over de besmettingscijfers die flink hoog blijven en ook over het gedrag van de burgers en het effect daarvan op de economie.

Winstbelasting

De begroting wordt de komende twee weken in elkaar getimmerd. Dat kan politiek nog wel eens gaan schuren, zegt Van Leeuwen, bijvoorbeeld als het gaat om het wel of niet verhogen van de winstbelasting voor grote bedrijven of de salarissen in de zorg.

Luister ook | Jaap Jansen | Mark Rutte is goed in comfort geven

Premier Rutte roept het kabinet bijeen tijdens een informele bijeenkomst op het Catshuis
Premier Rutte roept het kabinet bijeen tijdens een informele bijeenkomst op het Catshuis (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Gerelateerde artikelen