Politiek19 aug '20 10:21

Kabinet gaat zorgsalarissen nu niet structureel verhogen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat de salarissen in de zorg niet verhogen. Dat schrijven ministers De Jonge, Van Ark en Blokhuis aan de Tweede Kamer. Ze zien geen ruimte op de begroting, gezien de onzekere economische omstandigheden.

De zorgbewindslieden willen wel inzetten op loopbaanontwikkeling, het verminderen van de regeldruk en meer autonomie voor zorgpersoneel. Eerder werd al bekend dat veel zorgmedewerkers een netto bonus van 1.000 euro krijgen, voor de extra inspanning die zij moesten leveren tijdens de coronacrisis, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Wel komt er via de cao's 3 tot 5 procent bij. Maar de economie gaat krimpen, dus jammer maar helaas.'

Luister terug | Corona-kruistocht in spijkerbroek

Ook premier Mark Rutte gaf vrijdag al aan dat er door de recessie 'keuzes in schaarste' gemaakt moeten worden en dat ook afgewogen moet worden hoe de zorgsalarissen stijgen ten opzichte van andere sectoren. Wel zei Rutte dat als de Kamer toch een verhoging wil, het kabinet zich hiertoe 'te verhouden' heeft. Volgens het kabinet zijn de zorgsalarissen de afgelopen jaren net zo hard gestegen als die in het bedrijfsleven, tot zo'n 5 procent.

Luister terug | Klantenpodcast Zomerspecial | Kunnen bedrijven nog het verschil maken met digitaal gebruiksgemak?

GGD-personeel treft voorbereidingen om zorgpersoneel te testen
GGD-personeel treft voorbereidingen om zorgpersoneel te testen (ANP / Sem van der Wal )

Gerelateerde artikelen