Politiek20 aug '20 18:14

Veiligheidsregio's ondemocratisch? Flauwekul, zegt Bruls

Auteur: BNR Webredactie

Veiligheidsregio’s hebben te veel macht. Dat zeggen hoogleraren en de voorzitter van de Raad van Openbaar Bestuur vandaag tegen de NOS. De regio's zijn niet democratisch gekozen, nemen verregaande besluiten en hoeven geen verantwoording af te leggen. 'Dit is flauwekul', zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.

Hubert Bruls en Hugo de Jonge na afloop van het overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten.
Hubert Bruls en Hugo de Jonge na afloop van het overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten. (ANP Jeroen Jumelet)

Flauwekul

'Ik ben achterover gaan liggen, dit is flauwekul. Ze reageren vanuit een hele theoretische situatie.' Bruls zegt teleurgesteld te zijn. 'Verstandige mensen zeggen soms onverstandige dingen. We hebben een crisis, alle burgemeesters zitten in het bestuur van het Veiligheidsberaad. De wet die die moet vervangen, daar ben ik niet verantwoordelijk voor, die is er nog steeds niet. Dat wordt waarschijnlijk 1 oktober.'

Regio's doen wat minister wil

Volgens Bruls voeren de regio's alleen maar maatregelen uit van de minister. 'Wij doen niets wat niet mag van de minister. De minister en het kabinet geven regels aan.' Over het ondemocratische gehalte van de constructie zegt Bruls het volgende: 'Als het huis brandt, gaan je ook niet eerst overleggen, dan ga je blussen. Belangrijk is dat er een wet komt die de maatregelen op een wat meer democratisch niveau gaat leggen. Ik snap de kritiek, maar dat raakt mij niet zozeer.'

Gerelateerde artikelen