Politiek26 aug '20 18:34

Strijd om verlenging tweede steunpakket; strenger noodpakket zzp'ers

Auteur: BNR Webredactie

Het noodpakket 2.0 moet worden verlengd tot 1 januari. Werkgevers en werknemers legden dat voorstel samen op tafel tijdens topoverleg op het ministerie van Sociale Zaken. Het huidige steunpakket loopt af op 1 oktober.

Luister ook | Volgende week meer duidelijkheid over derde steunpakket

Het is echt een gamechanger, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen, want de contouren van het derde noodpakket liggen al op tafel. Dat derde pakket zou langer moeten duren, tot volgend jaar zomer, maar tegen strengere voorwaarden. Minister Koolmees van Sociale Zaken bevestigde vanmiddag dat die plannen kloppen.

Industrie

Maar de sociale partners komen nu met een ander voorstel, namelijk om het tweede steunpakket te verlengen tot 1 januari. Vakbond FNV is bang dat er anders massa-ontslagen gaan vallen. VNO-NCW wijst op het belang voor de industrie. Volgens de werkgeversorganisatie begint de orderportefeuille daar nu leeg te raken en moet de klap nog vallen. Voorzitter Hans de Boer: 'Het zou sneu zijn dat juist die bedrijven waar zoveel vakkrachten werken, te maken krijgen met een verhoogde drempel om in die NOW te komen.'

Nieuw noodpakket duurt waarschijnlijk tot zomer 2021

Het kabinet bespreekt de zaak vanavond. Het nieuwe plan van de sociale partners gaat miljarden extra kosten. Toch denkt Van Leeuwen dat het kabinet niet onwelwillend staat tegenover verlenging van het tweede steunpakket.

Lees ook | MKB klopt aan voor verschillende steunmaatregelen

Nieuw noodpakket zzp'ers wordt strenger

Ook komt er een nieuw financieel noodpakket voor zzp'ers, maar die wordt wel een stuk strenger. Het nieuwe noodpakket zal een verlenging van de huidige Tozo-regeling worden, maar met zwaardere eisen. Zo stelt de NOS op basis van bronnen in Den Haag.

Bij de strengere Tozo-regeling komt er een vermogenstoets. Zelfstandig ondernemers die dan meer geld hebben dan een grensvermogen die de overheid opstelt, worden dan uitgesloten van de steunmaatregelen. Ook zou het nieuwe pakket wat soberder worden dan het huidige pakket dat tot 1 oktober loopt. De nieuwe Tozo-regeling zou dan tot en met 1 juli moeten duren.

Wat er precies in komt te staan is nog niet duidelijk. Woensdagavond wordt er door het kabinet en de sociale partners onderhandeld hoe de nieuwe noodpakketten eruit moeten zien.

Image
(ANP KOEN VAN WEEL )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen