Politiek27 aug '20 16:32

Nout Wellink: we moeten China niet afstoten

Auteur: BNR Webredactie

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi maakt een tour door Europa waarmee hij hoopt het toenemende negatieve sentiment over China weg te nemen. Laten we er goed naar luisteren, zegt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank en niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van de Chinese bank ICBC.

De Nieuwe Zijderoute, waarmee de Chinese overheid probeert meer verbinding en samenwerking tussen landen in Afrika, Europa en Azië te bewerkstelligen, is zeker voor een deel eigenbelang, maar niet alleen. Dat is te lezen in Wellinks nieuwe boek 'Ontgelden', met als ondertitel ‘Monetaire crises, corona en het Chinese perspectief’.

Luister ook | Chinese delegatie komt plooien gladstrijken

Er is namelijk ook een belang voor de landen die het aangaat. Wellink ziet dat de infrastructurele projecten in Afrika die China steunt in ruil voor grondstoffen, een motor worden voor nationale en regionale ontwikkelingen. Zo worden met de Chinese steun ondernemersinitiatieven ondersteund, scholen gefinancierd en ziekenhuizen gebouwd. Het enige echte probleem is volgens Wellink dat die landen schulden op hun schouders nemen die ze niet altijd makkelijk kunnen terugbetalen. De Chinezen realiseren zich intussen dat ze condities zullen moeten verzachten en dat ze af en toe op de blaren komen te zitten.

Amerika

De VS zegt dat Europa, ook op het gebied van handel, een kant moet kiezen: Amerika of China. Wellink vindt, net als de Duitse bondskanselier Merkel, dat we ervoor moeten zorgen dat alle kanten met elkaar blijven praten en dat Europa niet op voorhand de kant van Amerika moet kiezen. Hij vindt het een grote teleurstelling dat de Amerikanen zich onder de regering-Trump zo aan het afgrendelen zijn van de rest van de wereld. Wellink vindt dan ook dat je geen China-beleid kunt formuleren - zoals de Nederlandse overheid heeft gedaan - zonder tegelijkertijd hetzelfde te doen met een Amerika-beleid. Europa hoeft niet te kiezen, maar moet China niet van zich afstoten.

Inleven

We moeten proberen, zegt Wellink, ons in te leven in de gedachtewereld van de Chinezen. Ze hebben binnen één generatie 850 miljoen mensen uit de armoedeval gehaald. Met een economisch model dat niet het onze is, maar je moet je wel afvragen of er geen goeie dingen inzitten die wij kunnen overnemen.

Luister ook | VU: 'Onderzoek met Huawei van groot belang'

Blijft wel de vraag hoe we moeten omgaan met de zorg over mensenrechten, spionage, de staatsinvloed en Hongkong. We moeten dat zeker niet negeren, zegt Wellink, maar wel eerst achterhalen wat er precies aan de hand is en bovendien de zaken in perspectief zien. The Washington Post meldde vorige week dat de Amerikaanse regering een particulier bedrijf had ingeschakeld om spyware in meer dan 500 apps in te bouwen. Daarmee kunnen honderden miljoen mensen wereldwijd worden gevolgd. We moeten dus vooral ook naar onszelf kijken.

Huawei

Tot slot Huawei. De Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam gaan samenwerken met het Chinese techbedrijf. Die samenwerking is goedgekeurd door de AIVD en toch vallen politici erover. Wellink ziet dat er ontzettend vanuit de onderbuik wordt gereageerd en te weinig met de hersens. Natuurlijk moeten we nadenken over of er elementen in die samenwerking zijn waar we met elkaar nadere afspraken over moeten maken, maar samenwerken vindt hij een must.

Lees ook | Universiteiten gaan in zee met Huawei

(ANP KIPPA ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen