Politiek3 sep '20 06:00Aangepast op 3 sep '20 07:29

Grapperhaus kan aanblijven maar loopt wel fikse deuk op

Auteur: BNR Webredactie

Justitieminister Ferd Grapperhaus houdt het vertrouwen van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Maar de overtredingen van de coronaregels bij zijn bruiloft, vastgelegd door een fotograaf, blijven wel aan hem kleven. De oppositie zegde het vertrouwen niet op, maar sprak wel vrijwel unaniem haar afkeuring uit. Alleen de SGP deed niet mee.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid (ANP)

Het kabinet gaat op verzoek van een groot deel van de Kamer kijken of het strafblad dat mensen krijgen die een coronaboete hebben gekregen, kan verdwijnen. Zo moet voorkomen worden dat mensen die een boete kregen voor bijvoorbeeld een omhelzing met een strafblad blijven zitten. 'Ik sta wel open voor aanpassing op dit punt', zei Grapperhaus.

Coronaboetes

Voor Richard Gerrits, voorzitter van Vakbond BOA ACP, was de kous eigenlijk al af na een gesprek met Grapperhaus op dinsdagavond. 'Daar heeft hij eigenlijk ook al excuses aangeboden richting de boa's. We waren er eigenlijk die avond al uit met elkaar. We zagen al dat er steeds meer discussie kwam bij het uitschrijven van coronaboetes. We hebben bij hem aangegeven dat er veel duidelijker beleid moet komen over wat er wel en niet kan in coronatijd.'

Premier Mark Rutte riep in het debat met name de oppositie in de Tweede Kamer op'mildheid en genade' te betrachten bij de beoordeling van de fouten die minister Ferd Grapperhaus vorige week maakte bij zijn huwelijk. De Kamer doet op zijn beurt een beroep op het kabinet om niet met twee maten te meten.

De oppositie én de coalitiepartijen zijn het eens over de verwijtbaarheid van het gedrag van Grapperhaus en zijn bruiloftsgasten, die er meerdere malen niet in slaagden de anderhalve meter afstand in acht te nemen. De discussie spitste zich uiteindelijk toe op het gezag dat Grapperhaus nog heeft in de samenleving. Daarbij werd de minister zwaar aangerekend dat hij niet vanaf het begin open was over de zaken die misgingen op zijn huwelijksdag.

Luister terug | Schenden coronaregels kan Grapperhaus baan kosten

Integriteit

Van meerdere kanten werd zelfs openlijk getwijfeld aan de beweegredenen van Grapperhaus om niet meteen alle fouten te erkennen. Zo was Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren 'niet overtuigd' van de intenties van de minister. Rutte benadrukte nogmaals dat hij geen enkele reden heeft om de integriteit van Grapperhaus in twijfel te trekken. 'Hij wist dat er een fotograaf in de bosjes lag. En hij heeft geen enkele aanleiding gegeven om wantrouwen in hem te hebben.'

Rutte prees uitvoerig de kundigheid van de minister, die deel uitmaakt van het coronateam van het kabinet, samen met de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Het team werkt dagelijks samen en Grapperhaus is daarin heel belangrijk. Zijn vertrek zou volgens de premier 'heel schadelijk' zijn voor de aanpak van corona. Rutte herhaalde dat het er bij leiderschap ook om gaat dat dingen die fout gaan worden benoemd en worden toegegeven.

Lees ook | Boa's niet blij met minister Grapperhaus

Een emotionele minister Ferd Grapperhaus bood de Tweede Kamer eerder in het debat excuses aan voor het overtreden van de coronaregels. Na het opduiken van nieuwe foto's waarop te zien is dat hij zich niet aan de coronaregels hield, moest de minister van Justitie zich verantwoorden in de Tweede Kamer.

'Tijdens mijn huwelijksfeest is het misgegaan en aan de Kamer wil ik opnieuw mijn excuses aanbieden. Ik heb de situatie en mijzelf verkeerd ingeschat', verklaarde de minister emotioneel aan de Tweede Kamer. Toch benadrukt hij nog altijd achter het coronabeleid te staan, en dat zijn gezag niet zo zwaar is toegetakeld dat hij moet vertrekken.

'Ik heb het zelf beslist niet goed gedaan'

Grapperhaus heeft naar eigen zeggen nog genoeg gezag om, ook in de coronacrisis, aan te blijven als justitieminister. Hij sprak de Tweede Kamer toe in een fel debat over het coronabeleid en zijn eigen geloofwaardigheid. Ook richting de boa's behoudt de minister zijn gezag, zo verklaarde hij. 'Ik zal het de komende maanden moeten doen met de zichtbare deuk in mijn imago'.

Strafblad

Grapperhaus zei tijdens het debat ook dat hij wil kijken naar de aantekening op het strafblad die mensen krijgen als zij een coronaboete krijgen. Voor mensen die andere in het gezicht spugen of agressief zijn of op een andere manier bewust de coronaregels overtreden, wordt de aantekening gehandhaafd.

Voor PVV-leider Geert Wilders is het punt echter niet dat de minister de regels heeft overtreden, maar dat hij mensen de maat heeft genomen en aso heeft genoemd, en daardoor bij de mensen thuis het vertrouwen kwijt is. 'En niet bij de BOA-vereniging'. Volgens Wilders zet de minister zijn eigen belang boven het landsbelang.

Huwelijksfeest

Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid (ANP )

Eerder deze week verschenen er foto's van het huwelijksfeest van de minister, waarop te zien was dat hij en zijn gasten geen anderhalve meter afstand hielden. De daarop ontstaande commotie verdween niet en gisterenavond kwam Shownieuws met nieuwe foto's waarop te zien is dat Grapperhaus zijn schoonmoeder knuffelt en waarop het lijkt alsof hij iemand de hand aan het schudden is. Premier Rutte zelf vindt dat de CDA-minister aan kan blijven. Naast naar Grapperhaus wordt er ook naar de Kamerfractie van VVD gekeken. VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol voltrok namelijk het huwelijk van Grapperhaus.

Zenuwachtige sfeer

'Er heerst een zenuwachtige sfeer in het gebouw. Gaat de VVD een beetje lief zijn of schoppen ze hem onderuit?', vraagt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen zich voor het debat af. Bij binnenkomst gaf Grapperhaus aan dat hij eerst het debat zal voeren, voordat hij conclusies zal trekken. Volgens Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, heeft de minister te weinig de regie gepakt om berouw te tonen. 'Ik vind het wel heel naïef. Wel is het prijzenswaardig dat de minister strijdvaardig het debat ingaat.'

Luister ook | 'Schenden coronaregels kan Grapperhaus baan kosten'

Twee keer 390 euro

'Grapperhaus heeft de Nederlanders meerdere keren vermanend toegesproken dat we ons aan de corona-regels moeten houden. Maar hij wist wat er op dat huwelijk gebeurd is en dat hij zich niet aan die anderhalve meter heeft gehouden en dat het niet alleen bij de anderen zat', zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Om de commotie rond de eerste foto's te sussen doneerde de minister twee maal 390 euro aan het Rode Kruis. 390 euro is het exacte hoogte van de boete die je krijgt als je de coronaregels niet naleeft.

Luister ook | Rutte: Grapperhaus hoeft niet op te stappen

Minister Ferd Grapperhaus komt aan op het provinciehuis voor overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten.
Minister Ferd Grapperhaus komt aan op het provinciehuis voor overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten. (ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen