Politiek2 sep '20 17:05Aangepast op 2 sep '20 19:46

Corona-app De Jonge krijgt voordeel van de twijfel

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer gaat de invoering van de corona-app steunen. Met die app kan iedereen straks via de smartphone bijhouden of je in contact gekomen bent met iemand die corona heeft. Van een aantal oppositiepartijen krijgt de app van minister Hugo de Jonge het voordeel van de twijfel.

Dit voordeel van de twijfel is best 'zuinig' te noemen, volgens politiek verslaggever Laurens Boven. 'Dat komt doordat er een cruciaal aspect van de app nog steeds onduidelijk is. Wat moet je doen? Moet je thuisblijven? Moet je naar de GGD?' Een test bij de GGD mag je op dit moment alleen doen als je klachten hebt. 'Als je app aangeeft dat je in de buurt komt van iemand die het coronavirus heeft, zal het advies zijn dat je thuis moet blijven. Maar dat is nog onduidelijk.'

Luister ook | PvdA ontevreden over uitleg coronamelder

Gedrag

Een ander cruciaal aspect is hoe mensen zich gaan gedragen als ze een alert van hun smartphone krijgen, in plaats van een beloproep van de GGD. Het kabinet heeft geen meerderheid in de Kamer, maar er is een aantal partijen licht overtuigd. Eind van deze maand zou het wettelijk geregeld moeten zijn.

SP tweede kamerl;id Maarten Hijink in debat met Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid,
SP tweede kamerl;id Maarten Hijink in debat met Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, (Phil Nijhuis)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen