Politiek5 sep '20 16:52

Kaag pleit voor verdere integratie EU ten koste van soevereiniteit Nederland

Auteur: Aäron Loupatty

In de eerste speech van Sigrid Kaag als partijleider van D66, pleitte ze voor een verdere integratie van Nederland in de EU. Nederland moet een stukje nationale soevereiniteit opofferen, vindt Kaag. Daardoor zou er op Europees gebied meer samengewerkt kunnen worden.

Daar krijgt Nederland Europese soevereiniteit voor terug 'die de weg plaveit naar welvaart én welzijn voor iedereen', zo zei de kersverse lijsttrekker van D66. Kaag pleitte onder andere voor een Europese defensie en een Europese democratie. Daarin wil ze dat Nederland het voortouw gaat nemen. 'Laat Nederland het voortouw nemen. Het is tijd voor echte Europese democratie. Tijd voor echte Europese defensie.'

Luister ook | D66 maakt zich op voor de Kaagse lente

Verdere integratie in EU ten koste van Nederlandse soevereiniteit

En dat gaat volgens Kaag ook ten koste van de soevereiniteit van Nederland, al moet dat volgens haar geen probleem zijn. 'Betekent dat een opoffering van de nationale soevereiniteit? Ja, daar moeten we eerlijk over zijn.' Maar daarvoor in ruil komt er wel een grotere Europese soevereiniteit, zo stelt Kaag. 'Wij zijn Nederlanders. En dus zijn wij ook Europeaan. Bij onze nationale driekleur horen de gele sterren net zo goed als de oranje wimpel.'

Kaag werd binnen D66 met Noord-Koreaanse cijfers verkozen tot partijleider. In totaal stemden 95.7 procent van de partijleden voor de voormalige topdiplomaat van de Verenigde Naties. Er was één tegenstander, Ton Visser. Hij kreeg 3.1 procent van de D66'ers achter zich. 1.2 procent van de stemmen waren blanco.

Luister ook | Ask Me Anything: De perfecte lijsttrekker

ARNHEM - Sigrid Kaag houdt haar eerste grote speech als nieuwe leider van D66. Kaag werd met een overweldigende meerderheid gekozen tot de nieuwe politiek leider.
ARNHEM - Sigrid Kaag houdt haar eerste grote speech als nieuwe leider van D66. Kaag werd met een overweldigende meerderheid gekozen tot de nieuwe politiek leider. (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen