Politiek6 sep '20 10:00

Britse onderhandelaar niet bang voor no-deal Brexit

Auteur: Aäron Loupatty

Een mogelijke no-deal Brexit zal de Britten niet afschrikken, het is zelfs één van de opties die Britse onderhandelaar David Frost wel ziet zitten. Dat zegt de hoofdonderhandelaar van de Britten in een interview met de krant Mail on Sunday.

(EPA)

Want zonder deal weglopen bij de onderhandelingen van het handelsoverleg met de EU, daartoe is het Verenigd Koninkrijk wel toe bereid. Eerder dit jaar stapte het Koninkrijk uit de EU. Nu proberen Londen en Brussel het met elkaar eens te worden over een handelsovereenkomst. Voor het eind van het jaar moet er een deal liggen, want dan verloopt de overgangsperiode die begon na de Brexit. Tot die tijd moet het VK zich nog aan de EU-regels houden.

Luister ook | Europamania: De giftige relatie tussen Merkel en Poetin

Handel drijven volgens regels Wereldhandelsorganisatie

Tot eind oktober is er de mogelijkheid om met een deal te komen, lukt dat niet dan komt er een zogenoemde no-deal Brexit. 'We accepteren geen bepalingen waarmee ze controle krijgen over ons geld of de manier waarop we dingen regelen in het Verenigd Koninkrijk', zo zegt Frost tegen de krant. De Britten willen namelijk niet dat hun land een 'satellietstaat' van Brussel gaat worden. 'Dat zou niet omstreden moeten zijn. Dat is wat het betekent om een onafhankelijk land te zijn', vindt Frost. Als er geen deal komt tussen het VK en de EU, dan moeten de partners handel drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Luister ook | 'Contouren Brexit-deal worden langzaam zichtbaar'

Weinig schot in de onderhandelingen

Volgens Europese topfunctionarissen zit er de laatste tijd weinig schot in de onderhandelingen, zo lieten zij de afgelopen tijd vaker blijken. De Britse onderhandelaar ziet het niet gebeuren dat er alsnog compromissen worden gesloten over kwesties die het land als breekpunten ziet, zo waarschuwde Frost Brussel.

Luister ook | Briljante Mislukkingen: Brexit-uitzwaaifestijn: briljant mislukt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen