Politiek4 sep '20 13:27Aangepast op 4 sep '20 16:50

'Steeds meer wethouders geven er de brui aan'

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer wethouders stoppen, of dénken aan stoppen, omdat gemeenten hun begroting niet meer rond krijgen. Dat zegt de directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Leonard Geluk in BNR's Big Five.

Geluk kent genoeg voorbeelden van wethouders die zijn gestopt omdat ze de begroting niet rond krijgen. 'En er zijn veel wethouders die zeggen dat ze ermee stoppen als het enige perspectief is dat ze overal moeten vertellen dat ze via verkiezingen op deze post zijn gekomen maar als enige boodschap hebben dat alles dicht gaat. Dat is geen verhaal.' Gemeenten hebben er de laatste jaren veel extra taken bij gekregen en door de coronacrisis zijn er veel extra kosten gemaakt.

Luister terug | Oneigenlijk gebruik zzp-regeling is onvermijdelijk

Het bezwaar dat Geluk heeft tegen de opstelling van het kabinet is dat gemeenten nieuwe taken hebben gekregen, met tegelijkertijd een enorme korting op het budget. 'Het komt gewoon niet meer uit. Het is goed dat de 25 veiligheidsregio's door de acute crisis heen leiden. Maar we zitten nu in een fase waarin je ook andere afwegingen moet maken over consequenties van crisismaatregelen, ook in de samenleving in de economie zelf. Daar moeten burgemeesters en wethouders ook zelf keuzes in kunnen maken.'

Onmogelijke opgave

Gemeenten laten zien dat de crisistaken bij hen in goede handen zijn. Maar er moet wel boter bij de vis. 'Het lastige is dat het Rijk veel taken overdraagt aan gemeenten, maar altijd een kwart van het budget afhaalt en zegt dat het maar efficiënter moet. Dat is een onmogelijke opgave. Een gemeente heeft een gesloten begroting. Dus de extra uitgaven moeten ergens van ten koste gaan. Als er extra geld naar zorg gaat, is er minder geld voor het zwembad of de bibliotheek.'

Lees ook | Schaf verhuurderheffing af

Geluk maakte op zijn eerste dag als directeur van de VNG een afspraak met de minister van Financiën over de kosten van corona. Gemeenten lopen immers inkomsten mis en moeten erop vertrouwen dat ze de extra gemaakte kosten gecompenseerd krijgen. Maar naast deze compensatie voor de afnemende inkomsten uit parkeerbelasting en parkeerbelasting levert het structureel geen cent extra op, waarschuwt hij.

Leonard Geluk (VNG)
Leonard Geluk (VNG) ( ANP / Bart Maat )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen