Politiek6 sep '20 12:53

GroenLinks tegen huidige coronaspoedwet

Auteur: Aäron Loupatty

GroenLinks is niet van plan om de coronawet van minister Hugo de Jonge te steunen. Zoals de wet er nu ligt, gaat het tegen de eisen van GroenLinks in. Partijleider Jesse Klaver zegt tegen NU.nl dat het kabinet, en specifiek zorgminister De Jonge, te veel macht krijgen door de wet.

Image
(ANP SEM VAN DER WAL)

Daardoor zou de Tweede Kamer buitenspel gezet worden, vindt Klaver. 'De wet zit echt niet goed in elkaar', zo stelt de GroenLinks-leider. Hierdoor zou 'zonder goedkeuring van het parlement, de de grondrechten van burgers ingeperkt worden', zegt hij. De spoedwet is nodig zodat de huidige maatregelen om het coronavirus in te dammen een juridische onderbouwing krijgen.

Luister ook | Newsroom Den Haag: Een heel lelijke deal

'Per decreet regeren'

Nu liggen de maatregelen nog vast in lokale noodverordeningen, maar die hebben een tijdelijk karakter, normaal gesproken. Met de wet kan er langer een basis zijn voor de huidige coronaregels. Als het aan Klaver ligt, moeten de Tweede Kamerleden daar dan wel invloed op hebben. Kamerleden mogen het 'niet laten gebeuren dat het kabinet straks per decreet kan regeren', zo vindt Klaver.

Lees ook | 'Ministerie buigt zich over kwijtschelding coronaboetes'

Moeilijk om meerderheid te krijgen

Doordat GroenLinks de wet niet steunt, wordt het voor de regering moeilijk om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer, waar de wet ook doorheen moet voor goedkeuring. Daar heeft de regeringscoalitie maar 33 van 75 zetels, waardoor er dus geen meerderheid is.

Luister ook | Corona-spoedwet flink onder het mes


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen