Politiek10 sep '20 17:04Aangepast op 11 sep '20 07:13

Nederland neemt toch vluchtelingen Moria op

Auteur: BNR Webredactie

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een deal bereikt: 100 mensen uit kamp Moria op Lesbos komen naar Nederland.

Het gaat om 50 alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv's) en 50 kwetsbare vluchtelingen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben dat afgesproken na urenlang overleg, melden ingewijden. Het opvangkamp op het Griekse eiland Lesbos brandde is vrijwel helemaal afgebrand.

Beluister ook : Coalitie verdeeld over kamp Moria

Over hoe het compromis tot stand is gekomen, willen de politici nog niet veel kwijt, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet wel dat er 'feiten en omstandigheden zijn veranderd', waarmee hij waarschijnlijk doelt op het afbranden van het vluchtelingenkamp, waardoor bijna 13.000 mensen dakloos zijn geworden. Over de kwestie wordt nog gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Merkel en Macron

Tegelijk zijn de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron het eens geworden over een Europese oplossing. Zij gaan zich ervoor inzetten dat heel Europa met hulp gaat komen. Dat bericht was wellicht een steuntje in de rug voor de coalitie in Nederland om ook over de brug te komen.

Volgens Neelie Kroes, oud VVD-politica en voormalig Europees commissaris, zijn er natuurlijk veel meer mensen die dringend hulp nodig hebben. Zij noemt het een absolute ereplicht van Nederland om meer mensen op te nemen. Destijds was er al een voorstel om 500 minderjarigen op te nemen en toen was de brand er nog niet eens geweest. Dat Nederland ervoor koos om voor die minderjarigen opvang in Griekenland te regelen, noemt Kroes 'bijna genant'. Je kunt volgens haar van de Grieken onmogelijk verwachten dat ze het probleem in hun eentje te lijf gaan. 'We moeten echt gebruik maken van deze situatie om dat nu rigoureus aan te pakken.'

Kwestie van willen

Kroes vindt de houding van de VVD als liberale partij, als ze het aardig zegt, 'te zuinig'. Ze wijst er bovendien op dat de organisaties die zich bezighouden met de opvang al veel eerder hebben gezegd dat ze de mogelijkheden hebben om dat te doen. De voogdijgezinnen en de plaatsen in de asielcentra zijn er, dus het argument dat we het niet zouden kunnen, is niet legitiem. 'Het is nu een kwestie van willen. Nu praten en doorhalen en dan in ieder geval naar de 500 toe.'

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen