Politiek10 sep '20 16:26

Coalitie verdeeld over kamp Moria

Auteur: BNR Webredactie

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie worstelt met de vraag wat Nederland moet doen voor de ruim 12.000 vluchtelingen die dakloos zijn geworden op het Griekse eiland Lesbos. Een verwoestende brand legde daar het overvolle vluchtelingenkamp Moria in de as.

De discussie gaat concreet over de vraag of Nederland nu mensen van Lesbos naar hier moet overbrengen, vertelt politiek verslaggever Laurens Boven. De discussie zelf is niet nieuw. Eerder werd al een compromis bereikt dat Nederland de Grieken financieel zou helpen om opvang op het Griekse vasteland te faciliteren. Uitgerekend vandaag zou de Griekse minister van Migratie naar Nederland komen om de zaak te bespreken met verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol.

Luister terug | Situatie op Lesbos onhoudbaar na brand vluchtelingenkamp

Nu, na de brand, zijn de problemen natuurlijk van een heel andere orde. Het gaat er nu om of Nederland er nu toch niet snel toe moet overgaan om vluchtelingen uit het kamp hierheen te halen. Er zou nu een voorstel op tafel liggen om een aantal van hen - minderjarigen of misschien wel gezinnen - naar Nederland te brengen.

CDA

Bij dit onderwerp zie je steeds twee kampen in de coalitie. Aan de ene kant staan de ChristenUnie en D66, die vóór opvang in Nederland zijn. CDA en VVD houden de boot af. Maar het CDA lijkt nu aan het schuiven te zijn. Dat zou betekenen dat binnen de coalitie de VVD alleen staat en dat er ook een meerderheid in de Tweede Kamer komt die vóór opvang in Nederland is. De VVD wil niet zomaar instemmen, maar wil iets in ruil. Volgens Boven zou dat gaan om het strafbaar stellen van illegaliteit.

Lees ook | Griekse eilandbewoners pikken het niet langer

De organisatie #SOSMoria vraagt in Den Haag aandacht voor de vluchtelingen van kamp Moria op Lesbos.
De organisatie #SOSMoria vraagt in Den Haag aandacht voor de vluchtelingen van kamp Moria op Lesbos. (ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen