Politiek10 sep '20 18:03Aangepast op 10 sep '20 18:57

Coronaboete naar 99 euro; strafblad vervalt

Auteur: BNR Webredactie

De boete voor het overtreden van coronaregels gaat waarschijnlijk naar 99 euro in plaats van de huidige 390 euro. Dat moet worden vastgelegd in de nieuwe Coronawet, zeggen coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie.

Omdat het bedrag onder de 100 euro is, krijgen mensen geen strafblad meer als ze een bekeuring krijgen. De Tweede Kamer wilde al af van het strafblad bij een coronaboete. De partijen vinden dat niet proportioneel. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei vorige week in een debat al dat hij de wens van de Kamer zou uitvoeren. In het huidige voorstel zou de Coronawet zes maanden geldig zijn. Dat is de coalitiepartijen te lang. Daarom stellen ze voor dit te verlagen naar drie maanden. 'Dat onderstreept het tijdelijke karakter en maakt optimale parlementaire controle mogelijk.'

Straffen geen effect

Benjamin van Rooij, hoogleraar Law and Society aan de Universiteit van Amsterdam, noemt het een stap vooruit. Tijdens het onderzoek dat hij afgelopen zomer deed bleek sowieso al continu dat het straffen eigenlijk helemaal geen positief of negatief effect had. Van Rooij denkt dat het nu voor boa's makkelijker is om een boete uit te schrijven. Wellicht gaan we dus meer boetes zien.

Bedrijven

Van Rooij hoopt vooral dat er meer wordt ingezet op het voorkomen dat er te veel mensen samenkomen. Op veel plaatsen is het bijna onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Daarna is het heel belangrijk om veel meer te focussen op wat er in organisaties en bedrijven gebeurt. De echte veiligheidsproblematiek ligt volgens hem binnen en niet op straat. Mocht je eerder al een boete en een aantekening op het strafblad hebben gekregen, dan is het volgens Van Rooij alleszins de moeite waard om dat aan te vechten.

Lees ook | GroenLinks tegen huidige coronaspoedwet

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen