Politiek15 sep '20 07:14Aangepast op 15 sep '20 10:08

Starters nog niet tevreden over plannen kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Het minder zwaar meetellen van de studieschuld of het afschaffen van de overdrachtsbelasting: voor het overgrote deel van de starters gaan de plannen van het kabinet onvoldoende helpen. Dat blijkt uit een enquête van de Hypotheker onder ruim zeshonderd starters.

Een passant bekijkt het woningaanbod
Een passant bekijkt het woningaanbod (ANP / Guus Schoonewille)

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting is één van de uitgelekte plannen waarmee het kabinet de starters tegemoet wil komen. Maar de maatregel wordt allesbehalve met luid gejuich ontvangen. De helft van de woningzoekers vindt dat dit het woningtekort niet oplost, zolang er geen extra woningen beschikbaar komen.

Luister terug | Hypotheekrente daalt weer door coronacrisis

Twijfels over plan

Daarnaast is 15 procent van de starters bang dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting ervoor zorgt dat de huizenprijzen verder omhoog worden gedreven. ‘Zonder overdrachtsbelasting wordt een huis een paar duizend euro goedkoper. Starters vrezen dat als mensen meer te besteden hebben, zij ook hoger gaan bieden en dit uiteindelijk voor hogere prijzen gaat zorgen’, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van de Hypotheker. Ook hij heeft twijfels over het plan: op papier een prima oplossing, maar in de praktijk ziet hij veel ongunstige bijeffecten.

Lees ook | Kabinet laat bezuinigingen nog achterwege

Daarmee doelt Van den Akker onder andere op de prijsstijging voor beleggers. ‘Voor particulieren gaat de overdrachtsbelasting naar 0 procent, maar beleggers gaan 6 procent meer betalen. Dat kan ertoe leiden dat de huren hoger worden, waardoor de overstap naar een koopwoning nog lastiger wordt.’ Niet alle starters zijn negatief: 29 procent van de starters is wel blij met de maatregelen omdat het kopen van een huis een paar duizend euro goedkoper wordt.

Gerelateerde artikelen