Politiek17 sep '20 06:31Aangepast op 17 sep '20 07:58

Tweede golf als donkere wolk boven Algemene Politieke Beschouwingen

Auteur: BNR Webredactie

Oplopende coronacijfers in Nederland, een ingelaste persconferentie morgen en onze buurlanden die Noord- en Zuid-Holland tot risicogebied bestempelen. Het betekent is slecht nieuws, ook voor premier Rutte die vandaag bij de Algemene Beschouwingen zijn begroting voor 2021 verdedigt. Want het gaat economisch al slecht. Maar de cijfers van het kabinet houden geen rekening met een tweede coronagolf.

Image
( ANP Bart Maat)

'Corona hangt echt als een zwaard van Damocles boven de begroting, Omtzigt noemde de economie zelfs een oorlogseconomie. We kunnen geen plannen maken, alles is onzeker, dit wordt zowel een coronadebat als een debat over de begroting waarin Rutte niet naar De Jonge kan verwijzen. Hij moet het echt zelf doen', zegt verslaggever Laurens Boven.

Rutte zal zich ook moeten verantwoorden voor tien jaar Rutte en liberalisme waarin de overheid volgens velen de regie heeft kwijtgespeeld. Volgens Boven lijkt er een gevoel boven de partijen te hangen, dat zaken fundamenteel anders moeten.

Beluister | Verkiezingsretoriek komt los tijdens algemene beschouwingen

Daarmee verwoordt Asscher wat veel Kamerleden denken en plaatst het debat hiermee in perspectief: de miljoenen en miljarden uit de begroting zijn klein bier in vergelijking met de schade van een eventuele tweede coronagolf. Volgens Asscher is de overheid de regie kwijt, alles staat of valt dus bij een goede coronabestrijding.

Verder was het opvallend dat veel partijen gisteren duidelijk maakten: we willen weg van het neoliberalisme. Er moet een overheid komen die meer aanstuurt, helemaal bij thema's als wonen en zorg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen