JSF mag niet vliegen bij onweer
De Nederlandse F-35's, ook bekend als de JSF, vliegen voorlopig niet meer met onweer. Er zijn in de gevechtsvliegtuigen van dit type beschadigde leidingen in een brandstoftank aangetroffen. Maar blikseminslag betekent volgens deskundigen niet dat het hele vliegtuig 'het niet meer doet'.
Dat meldt het ministerie van Defensie, nadat de Leeuwarder Courant er over berichtte. Het mankement is ontdekt bij F-35's van andere landen. Na inspectie is landen met de F35-A - waaronder Nederland - geadviseerd het toestel niet meer te laten vliegen bij onweer. De toestellen moeten proberen op ruim 40 kilometer afstand van de donderwolken te blijven. Op de grond moeten ze dan in een hangar staan of beschermd worden door een bliksemafleider.
Normaal bij vliegtuigen'
Volgens Patrick Bolder, van het Haags Centrum voor Strategische studies hebben de meeste vliegtuigen last van bliksem. 'Ieder vliegtuig is zo gemaakt dat ze door onweer kunnen vliegen, maar meestal vliegen ze er omheen omdat je altijd getroffen kan worden. Bij blikseminslag kan er overspanning ontstaan, maar dat betekent niet dat het hele vliegtuig het niet meer doet'.
Kans op explosie beperken
De beschadigde leidingen moeten er voor zorgen dat de kans op explosie van brandstofdampen bij bijvoorbeeld een blikseminslag tot het minimum wordt beperkt, aldus het ministerie. Het is niet bekend wat de oorzaak van het probleem is. Dat wordt nog onderzocht.
Nederland heeft 46 F-35's gekocht, ter waarde van ruim 5 miljard euro. De komende jaren worden de toestellen geleverd, ter vervanging van de F-16.