Politiek20 sep '20 15:51Aangepast op 21 sep '20 08:13

D66 ontvouwt verkiezingsprogramma

Auteur: BNR Webredactie

Onder het motto 'Een nieuw begin - Laat iedereen vrij, maar niemand vallen' heeft D66 vandaag in Rotterdam zijn verkiezingsprogramma uit de doeken gedaan. Een greep uit het verlanglijstje: een miljoen nieuwe woningen, een nieuwe studiebeurs voor mbo, hbo en universiteit, meer windmolens op zee en gratis kinderopvang.

Voorzitter van de programmacommissie Wouter Koolmees en lijstrekker Sigrid Kaag tijdens de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma van D66
Voorzitter van de programmacommissie Wouter Koolmees en lijstrekker Sigrid Kaag tijdens de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma van D66 (ANP Phil Nijhuis)

Maar er is meer. De partij wil geen toeslagen meer, maar een belastingkorting voor iedereen of een netto bedrag bij een te laag inkomen. En steun aan innoverende bedrijven. Ten slotte wordt de eigen bijdrage van 400 euro vervangen door eentje van 100 euro per behandeling met een maximum van 400 euro.

Verbinding en openheid

Als eerste landelijke partij maakte D66 vandaag het verkiezingsprogramma bekend aan de leden, of liever gezegd, het concept-verkiezingsprogramma - de leden moeten er op 28 november immers nog een klap op geven. In de Rotterdamse Schiecentrale zei de nieuwe partijleider Sigrid Kaag dat het tijd is voor verbindend en open leiderschap. Volgens Kaag is dat nodig om goed uit de coronacrisis te komen, mensen niet uit te sluiten en een grote rol in Europa te spelen. Uitgangspunt voor de sociaal-liberalen: iedereen gelijke kansen op ontwikkeling, niet alleen wat betreft onderwijs, maar ook voor gezondheid en werk.

Onzekerheid door corona

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees zit de commissie voor het verkiezingsprogramma voor. Koolmees maakte de kanttekening dat er onzekerheid zit in het programma vanwege de coronacrisis. Dat geldt met name voor de economische gevolgen ervan. 'Een verslechtering van de situatie kan ervoor zorgen dat we de snelheid van onze ambities moeten bijstellen. Net zoals een verbetering ervoor kan zorgen dat we meer gas willen geven. Veel zal afhangen van het tempo waarmee de wereldeconomie zich in 2021 kan herstellen. De ontwikkeling van het coronavirus is daarvoor bepalend.'

Document: D66-concept-verkiezingsprogramma-een-nieuw-begin-2021.pdf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen