Politiek21 sep '20 17:03Aangepast op 21 sep '20 17:29

De Jonge wacht pittig debat over corona

Auteur: BNR Webredactie

Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur in ons land 2.200 personen besmet met het coronavirus, een forse stijging ten opzichte van een dag eerder. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is de tweede golf in Nederland begonnen. In de Tweede Kamer lopen de zorgen op.

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven wil de PvdA dat de crisisstructuur weer wordt geactiveerd. Dat betekent dat er weer wekelijkse persconferenties komen, adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en een crisiskabinet. 'De oppositiepartijen vinden dat het kabinet vooral naar andere partijen aan het wijzen is: dat het virus weer oplaait ligt aan jongeren, dat er te weinig tests zijn lig aan de 'pret-testers'. Dan rijst de vraag: hoe zit het beleid eigenlijk zelf in elkaar?'

Luister ook| 'Negeren protocollen terecht einde oefening'

Uitleggen

Hugo de Jonge moet daarom dinsdagavond in de Kamer uit komen leggen waarom het testen niet van de grond komt en wat er waar is van het verhaal dat de mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg gebaseerd was op schaarste, zoals Nieuwsuur vorige week meldde.

Mondmasker

Medewerkers in de ouderenzorg hoefden maandenlang op advies van het RIVM geen mondmasker te dragen als ze dichtbij een (verdachte) coronapatiënt werkten, ook niet binnen een straal van anderhalve meter. Het RIVM trok dat advies op 17 augustus in, maar de beroepsgroep werd daar niet over geïnformeerd.

Mensenlevens

Volgens Boven moet De Jonge met 'een heel goed verhaal komen' om die draai uit te leggen. 'Wist hij dat? En waarom zei hij tegen de Kamer iets anders? Het gaat om mensenlevens. Als schaarste een reden is om mensen in de ouderenzorg geen mondkapjes te laten dragen, dan moet dat natuurlijk aan de Kamer gemeld worden, want dat is een cruciale beslissing bij het bestrijden van een pandemie.'

Luister ook Coronaminister De Jonge zegt nog steeds controle te hebben

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (Phil Nijhuis)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen