Politiek22 sep '20 17:29Aangepast op 22 sep '20 18:25

FvD onder vuur na bijeenkomst in ambassade VS

Auteur: BNR Webredactie

Forum voor Democratie noemt het een complotverhaal, andere partijen vragen zich hardop af of dit buitenlandse inmenging is in de politiek. De partij van Thierry Baudet ligt onder vuur na een verhaal van De Groene Amsterdammer over hun partijbijeenkomst.

Die bijeenkomst vond namelijk plaats op de Amerikaanse ambassade in Wassenaar en ambassadeur Pete Hoekstra was de gastheer. Het gaat dus niet alleen maar om faciliteren van de meeting door de ambassade, zegt jurist Kenneth Manusama, gespecialiseerd in internationaal recht. Onder het volkenrecht ligt de zaak lastig, omdat een ambassade zich niet mag bemoeien met de interne aangelegenheden van het gastland.

Schijn gewekt

Alles hangt af van de feiten, maar de schijn is in ieder geval gewekt, zegt Manusama: er was maar één partij aanwezig, het had erg veel van een fundraisingbijeenkomst, het was in de ambassade en het was ook nog eens besloten. Baudet zelf zegt dat er geen sprake was van fondsenwerving. Volgens de ambassade was het een 'town hall', een openbare bijeenkomst waarbij informatie wordt uitgewisseld en waar over en weer vragen kunnen worden gesteld. Dat staat dus haaks op de beslotenheid van de avond.

Bijdrage in natura

Ook al zou er geen geld gedoneerd zijn, de avond kan wel worden aangemerkt als een bijdrage in natura, zegt Manusama. De locatie is ter beschikking gesteld, net als het personeel. Dat zou ook in strijd zijn met de wet. Gezien de relatie tussen de VS en Nederland verwacht de jurist dat de zaak met een sisser afloopt.

Luister terug | Bijeenkomst Forum onderbroken om verdachte situatie

Media-ondernemer Yves Gijrath was uitgenodigd voor de bijeenkomst op de Amerikaanse ambassade. Volgens hem ging het niet zozeer om een partijbijeenkomst. Gijrath zelf is geen Forum-lid en er waren ook journalisten en economen van de ambassade. 'En er was zeker geen sprake van een fundraisingavond.' Wel werd er op een bepaald moment gesproken over wat Forum ging doen in de aanloop naar de verkiezingen en werden er campagnefilmpjes getoond. Eén ondernemer bood toen meteen geld, maar daar werd niet op ingegaan. Ook achteraf werd niet om donaties gevraagd.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen