Gemeenten vrijwel unaniem: deur dicht voor het Rijk
Gemeenten willen niet meer met Rijk onderhandelen zolang er niet structureel geld bijkomt om de begroting passend te krijgen. In de Algemene Ledenvergadering van de VNG stemde 99,3 procent van de gemeenten voor de motie met die strekking. Dat zegt David Weekenstroo, CDA-raadslid in Zoetermeer en een van de initiatiefnemers van de motie, zojuist tegen BNR.
Daarmee heeft de VNG mandaat gekregen van vrijwel alle gemeenten om zaken als jeugdzorg niet meer voor het Rijk uit te voeren, tenzij er structureel meer geld bijkomt. Als het Rijk de gemeenten onvoldoende tegemoetkomt, moeten de onderhandelingen worden stilgelegd, vinden de gemeenten. Daarnaast zouden er juridische acties moeten komen over de opschalingskorting, die bepaalt dat kleine gemeenten die niet fuseren minder geld krijgen.
Lees ook | Oneigenlijk gebruik zzp-regeling is onvermijdelijk
David Weekenstroo had niet op zo veel steun gerekend, aangezien de motie behoorlijk stevig was ingezet. 'De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Jan van Zanen, heeft aangegeven dat hij er stevig in wil gaan.' Het meest waarschijnlijk is dat taken op het gebied van jeugdhulp en WMO als eerste worden afgestoten. 'Maar ik wil daar wel bij opmerken naar welke taken er verder nog aankomen, dat we daar geen extra kosten bij krijgen.'
Luister terug | Gemeenten dreigen gesprek met Rijk te staken
Als er niet structureel meer geld bijkomt en er niets verandert aan het takenpakket van de gemeenten, komt het artikel 12-spook weer om de hoek kijken. Een aantal gemeenten diende vandaag de motie in bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Deze gemeenten, verzameld in de ‘Raden in Verzet’, wilden dat de VNG de deur voor de neus van het kabinet dichtgooit, als dat niet zo snel mogelijk boter bij de vis doet.
De in totaal 355 Nederlandse gemeenten stemden vandaag over de motie. De VNG staat er in elk geval volkomen achter, zegt directeur Leonard Geluk. 'Wat het bestuur van de VNG betreft wordt die motie massaal gesteund, omdat we het een heel duidelijk signaal vinden richting de Rijksoverheid dat er grenzen zijn aan datgene wat gemeenten financieel kunnen dragen. We willen dat er een wet komt die maakt dat er geen taken naar gemeenten kunnen worden overgedragen zonder voldoende geld.'