Politiek30 sep '20 16:24Aangepast op 30 sep '20 20:21

Dringend advies Rutte: Draag mondmasker in publieke binnenruimte

Auteur: BNR Webredactie

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Rutte kondigde het tijdens het debat in de Kamer voor velen opeens aan. Het blijft wel bij een 'dringend advies.' Volgens politiek verslaggever Laurens Boven moeten de precieze regelingen en details goed uitgewerkt worden. 'In alle publiek toegankelijke ruimtes zet je een mondkapje op, dat is het dringende advies.'

Daarbovenop gaat handhaving volgens Boven ook een kwestie van belang worden. 'Rutte zei daarover dat het aan winkeliers zelf is of ze het dragen van mondkapjes verplicht stellen voor klanten.' Of het daadwerkelijk in een wet komt, laat de premier nog in het midden.

Premier Mark Rutte aan het woord tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Premier Mark Rutte aan het woord tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. (ANP Remko de Waal)

Midden in een debat

Rutte verdedigt op dit moment de lange lijst maatregelen die het kabinet maandag aankondigde, waaronder de oproep de reisbewegingen te beperken, weer echt thuis te gaan werken en de cafés om tien uur 's avonds te sluiten. Ruttes timing om middenin het debat over de mondkapjes te beginnen, was volgens Mariken van der Velden, universitair docent politieke communicatie aan de VU, geen slechte strategie. 'Hij geeft ook toe aan de meeste Kamerfracties die hierop aandrongen.'

Luister ook | Meerderheid in Tweede Kamer wil mondkapjesplicht in publieke ruimtes

Te laat

Rutte bekende tevens dat het kabinet wellicht te laat reageerde toen twee weken geleden het aantal besmettingen weer opliep. Al weigerde hij dat volgens politiek verslaggever Laurens Boven onomwonden toe te geven. 'Hij kan het volk toespreken en hij kan het parlement het bos insturen met ambtelijk taalgebruik.' Met dat taalgebruik laat Rutte merken dat hij zijn fout liever niet toegeeft.

Gerelateerde artikelen