Politiek3 okt '20 14:05

ANBO-leider Liane den Haan nieuwe lijsttrekker 50PLUS

Auteur: Aäron Loupatty

De voorzitter van ouderenorganisatie ANBO, Liane den Haan, is de nieuwe lijsttrekker van de partij 50PLUS. Na een online ledenvergadering kreeg De Haan 52 procent van de stemmen. Haar belangrijkste tegenstander was Tweede Kamerlid en fractieleider Corrie van Brenk, zij kreeg 42 procent van de stemmen.

( ANP)

De partij was op zoek naar een nieuwe lijsttrekker nadat voormalig partijleider Henk Krol met ruzie vertrok bij 50PLUS. Hij startte een nieuwe partij: de Partij voor de Toekomst, waar ook Henk Otten, die Forum voor Democratie oprichtte met Thierry Baudet maar daar inmiddels is uitgezet, zich bij aansloot.

Luister ook | Henk Krol: Stop met idiote rekenrente

De stemming verliep niet helemaal soepel. Vanwege het coronavirus moest het merendeel van de vierduizend leden online stemmen. Daar kregen de leden echter maar twintig seconden de tijd voor. Het partijbestuur vermoedt dat ongeveer 320 mensen hebben kunnen stemmen

Lees ook | Oud-partijvoorzitter Geert Dales definitief weg bij 50PLUS

Den Haan werd voorgedragen vanuit het partijbestuur van 50PLUS. Dat verwacht met haar ervaring bij de ANBO dat ze 'nieuwe kiezers kan aanboren', zoals partijvoorzitter Jan Nagel vandaag benoemde tijdens de ledenvergadering. Voor de partij is het ook nodig om kiezers terug te halen. Vanwege de vele ruzies die de partij kende, is ruim twintig procent van de leden vertrokken. Ook verloor de partij veel zetels in de peilingen.

Vanwege het lijsttrekkerschap van Den Haan bij 50PLUS stopt zij ook met voor rol als voorzitter bij de ANBO.

Luister ook | 50PLUS weg uit Europees Parlement


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen