Internationaal9 okt '20 13:14Aangepast op 9 okt '20 13:48

Ministers naar Moskou voor vredesbesprekingen Nagorno-Karabach

Auteur: BNR Webredactie

De ministers van Buitenlandse Zaken van Armenië en Azerbeidzjan praten vandaag in Moskou over een staakt-het-vuren in de regio Nagorno-Karabach. Dat doen ze op uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin, onder leiding van zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De Russische president Poetin
De Russische president Poetin (EPA/MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK )

Volgens Hubert Smeets, Ruslandkenner en oprichter van het platform Raam op Rusland, is dat geen toeval. 'Het Kremlin is de baas in de Kaukasus waar Nagorno-Karabach bevochten wordt.' Het conflict tussen beide landen laaide ongeveer twee weken geleden op. In de Azerbeidzjaanse regio wonen vooral veel etnische Armeniërs. Zeker de helft van hen zijn inmiddels op de vlucht geslagen.

Luister ook | BNR Perestrojkast | #65 De 'good relationships' van Donald Trump in Nagorno-Karabach

Dubbelzinnige positie Rusland

Rusland onderhoudt met beide landen goede banden. Dat zorgt voor een gekke situatie. 'De positie van Rusland is dubbelzinnig. Het levert wapens aan Azerbeidzjan, maar steunt Armenië politiek wat meer omdat het een christelijk land is', aldus Smeets.

Azerbeidzjan wordt vooral gesteund door Turkije, terwijl Armenië naast Rusland ook een nauwe relatie heeft met Frankrijk. Smeets denkt dat Rusland op dit moment de enige partij is die vrede kan brengen in Nagorno-Karabach. 'Behalve wanneer landen als Turkije en Frankrijk zich gaan roeren in het gebied. Wanneer dat gebeurt moet het Kremlin er rekening mee houden dat het conflict meer is dan een conflict in de achtertuin van het eigen grote Russische Rijk.'

Lees ook | Turkije bemoeit zich steeds meer met Kaukasusconflict

Gerelateerde artikelen