Politiek9 okt '20 07:24Aangepast op 9 okt '20 22:11

Ledenadministratie FvD niet op orde

Auteur: BNR Webredactie

Forum voor Democratie claimt de grootste ledenpartij van Nederland te zijn, maar de partij zou dat niet kunnen aantonen. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) tegen De Telegraaf. Slordigheid met de ledenadministratie is een serieus probleem, want politieke partijen krijgen subsidie op basis van het aantal leden.

Het gaat om de administratie zoals die ervoor stond op 1 januari 2019. BZK houdt toezicht op politieke partijen en ontdekte dat FvD minder leden geregistreerd heeft staan dan ze beweert te hebben. 'Dat is vóór het moment dat de partij heel groot was', zegt FvD-watcher Chris Aalberts over de kwestie en de mogelijke gevolgen. Forum schoof gisteravond in een reactie op Twitter de schuld in de schoenen van de vorig jaar geroyeerde ex-penningmeester Henk Otten.

Henk Otten
Henk Otten ( ANP)

Lees ook | FvD onder vuur na bijeenkomst in ambassade VS

Omdat de partij minder leden lijkt te hebben dan ze beweert, komt niet alleen de reputatie als grootste ledenpartij op het spel te staan, maar ook de subsidie. Die kan aanzienlijk minder worden als per januari 2021 blijkt dat de partij minder leden heeft dan ze claimt. Ook noemt Aalberts de onbestuurbaarheid van een partij die niet weet hoeveel leden ze heeft. Tien procent van de leden kan een extra bijeenkomst aanvragen om het partijbestuur weg te sturen. 'Hoe kun je dit soort dingen in een vereniging doen als je niet weet hoeveel leden je hebt?'

Image
( ANP)

Financieel op orde

Dat de partij financieel het hoofd boven water zal houden, staat echter wel vast, stelt Aalberts. Ze heeft genoeg inkomsten uit de donaties van de zeker tienduizenden leden. Ook is de kostenstructuur vrij beperkt. Aalberts noemt de kosten van één jaarlijkse ledenbijeenkomst en een zelfgemaakt journaal in schril contrast met de opleidingen van het CDA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen